Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
15.06.2023 12:35

Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024


Rooseveltova nemocnica.


Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.


V najbližšom období čaká FNsP príprava procesov verejného obstarávania a územného konania, priblížila jej hovorkyňa Ružena Maťašeje.

Ozrejmila, že z plánu obnovy sa bude financovať výstavba hrubej stavby novej nemocnice. "Investícia do komplexnej výstavby nemocnice je podľa aktuálne spracovaného stupňa dokumentácie do úrovne full fitout odhadovaná v hodnote približne 450 miliónov eur. Počíta sa s celkovou kapacitou 830 lôžok, pričom 770 bude v novom areáli, zvyšné lôžka patria II. psychiatrickej klinike SZU, ktorá bude naďalej situovaná v starom nemocničnom areáli," vysvetlila Maťašeje.

"Rooseveltova nemocnica pristupuje k príležitosti, ktorú dostala, s obrovským rešpektom. Je nám jasné, že cesta, ktorou sme išli doposiaľ, nebola ľahká, avšak to, čo nás čaká v kontexte prípravných prác, nebude o nič ľahšie. Je to cesta výziev a je našou úlohou urobiť všetko preto, aby sme posunuli nemocnicu ďalej," konštatovala riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková s tým, že nová nemocnica je navrhnutá tak, aby zahŕňala trendy poskytovania zdravotnej starostlivosti v 21. storočí.

Podľa Maťašeje výstavba poskytovanie zdravotnej starostlivosti neobmedzí. Lôžková a poliklinická časť, urgentný príjem a operačné sály budú v plnej prevádzke až do odovzdania novej stavby. Mierne sa skomplikuje len logistika a prístup do areálu. Výstavba bude zahŕňať stavbu hlavnej budovy nemocnice, budovu infekčných disciplín a technických prevádzok.

"Základnou myšlienkou celého nami pripravovaného projektu je centralizácia zdravotníckych prevádzok do funkčného celku s optimalizáciou väzieb zdravotníckej starostlivosti, pohybu pacientov, personálu, prevádzkových tokov v oblasti zásobovania nemocnice a k tomu potrebný a nevyhnutný rozvoj technického zázemia a infraštruktúry. Centrom pozornosti sa stane pacient, jeho zdravie, bezpečnosť a pohodlie," zdôraznila Lapuníková.

Podľa primátora Banskej Bystrice Jána Noska ide o najväčšiu investíciu v histórii mesta pod Urpínom. Riaditeľka, jej tím a zamestnanci magistrátu na príprave tohto projektu participujú takmer už dva roky. "Mesto bude naďalej poskytovať maximálnu súčinnosť, aby sa celý projekt vydaril," dodal Nosko na sociálnej sieti.

Nemocnica sa v uplynulých rokoch pokúšala o rekonštrukciu. Vláda v pondelok (12. 6.) schválila jej projekt výstavby novej modernej nemocnice v priestoroch súčasného areálu po tom, ako sa z financií plánu obnovy upustilo od postavenia bratislavskej nemocnice Rázsochy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Banská Bystrica hovorí stop malým vodným elektrárňam
Problematika malých vodných elektrární (MVE) na rieke Hron rezonuje v Banskej Bystrici dlhodobo. Dotýka sa nehnuteľností, majetku obyvateľov i kvality životného prostredia.
viac
02.07.2022
Výstavba Rázsoch má stáť 281 miliónov, nemocnica v Martine 330 mil. eur
Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur, má mať 653 lôžok. Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur.
viac
12.07.2023
Mesto získalo 1,3 mil. eur na 3 kilometre dlhú cyklotrasu v Sásovej
Mesto Banská Bystrica získalo z plánu obnovy a odolnosti 1,3 milióna eur na vybudovanie cyklistickej infraštruktúry na najväčšom sídlisku Sásová.
viac
07.08.2023
Rooseveltova nemocnica chystá výstavbu nového pavilónu škôlky
Deti zamestnancov Rooseveltovej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici budú mať novú materskú školu (MŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %