Štvrtok 04.07.2024
Dnes má meniny 
Prokop
°C
01.07.2024 01:05

Vznikne samostatný Úrad podpredsedu vlády SR pre plán obnovy


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Vznikne samostatný Úrad podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku, čím sa majú posilniť kompetencie podpredsedu vlády SR. Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok 27. júna definitívne schválili.


„Vládnym návrhom zákona sa zároveň odstráni doterajšia neštandardná a bezprecedentná právna úprava, keď v rámci Úradu vlády SR existovala samostatná organizačná zložka "Úrad podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo" so samostatnými kompetenciami, vystupovaním vo vzťahoch navonok, osobitným štatutárnym zástupcom, finančnou a riadiacou nezávislosťou od Úradu vlády SR," uvádza sa v dôvodovej správe.

Taktiež sa ustanoví splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity ako stáli splnomocnenci. Zriadi sa aj Rada vlády SR pre národnostné menšiny. Úrad vlády SR bude podľa návrhu ústredným orgánom štátnej správy pre tvorbu a uskutočňovanie štátnej politiky a koordináciu plnenia úloh v oblasti práv národnostných menšín. Nebude tým však dotknutá pôsobnosť Ministerstva kultúry (MK) SR.

„Vládnym návrhom zákona sa ďalej upravuje schvaľovanie zahraničných ciest štátnych tajomníkov a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy, ktoré má schvaľovať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, pričom zahraničné cesty členov vlády bude naďalej schvaľovať vláda," uviedol predkladateľ s tým, že je potrebné v nadväznosti na tieto uvedené zmeny novelizovať aj niektoré súvisiace zákony.

Poslanci taktiež odsúhlasili viaceré pozmeňujúce návrhy z výborov. Politika mestského rozvoja sa presúva z pôsobnosti Ministerstva dopravy (MD) SR na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Taktiež sa exaktnejšie zadefinuje pôsobnosť Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v oblasti centrálnej koordinácie procesov riadenia štátnych nemocníc s cieľom vytvoriť jednotný systém riadenia štátnych nemocníc. Poslanci odsúhlasili aj zrušenie Rady pre štátnu službu ako súčasť konsolidačných opatrení v oblasti verejných financií.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2022
Študujem doma, Slovensko ma odmení!
Tohtoroční maturanti, ktorí zostanú študovať na vysokej škole na Slovensku, môžu získať štipendium vo výške 9000 eur. Ešte v tomto roku bude udelených prvých 1400 štipendií.
viac
02.07.2022
ÚMS k financovaniu nemocníc z Plánu obnovy
Zdravotníctvo je jednou z kľúčových priorít Plánu obnovy, na ktorú je vyčlenených celkovo 1,53 mld. eur. Z tohto balíka takmer miliarda smeruje na investície do modernizácie budov a technického vybavenia nemocníc.
viac
02.07.2022
Výstavba Rázsoch má stáť 281 miliónov, nemocnica v Martine 330 mil. eur
Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur, má mať 653 lôžok. Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %