Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.07.2021 12:30

Banská Štiavnica získala na projekt smart city 928 000 eur


Snímka zdroj: (pixabay.com).


Banská Štiavnica získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR 928.000 eur na svoj projekt využitia moderných technológií v meste - smart city. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.


Koncept smart city v sebe spája využitie moderných technológií na efektívne fungovanie samospráv. Technológie majú potenciál zlepšiť služby v obci či meste a umožniť občanom využívať jeho služby jednoduchším a dostupnejším spôsobom.

Banskoštiavnický projekt rieši napríklad čoraz zložitejšiu situáciu s parkovaním v historickom centre mesta, tiež manažment statickej dopravy, riadenie parkovania na základe dopravnej situácie počas dňa či znižovanie prašnosti a hlučnosti v meste v spojení s monitoringom dát.

„Projekt pomôže napríklad zefektívniť navigáciu návštevníkom mesta na autách, a tým odbremeniť centrum od zbytočnej dopravy a od vodičov hľadajúcich miesto na parkovanie,” priblížila časť projektu primátorka.

Ďalšie oblasti sa týkajú zvýšenia úrovne bezpečnosti na verejných miestach a taktiež intenzity osvetlenia a smart manažmentu verejného osvetlenia. Predpokladá to nainštalovanie rôznych monitorovacích zariadení, kamier, senzorov, ktoré majú byť prepojené s mestskými informačnými systémami.

Podľa Babiakovej celý projekt by sa mal zrealizovať do polovice roku 2022.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Verejnosť môže pripomienkovať projekt Smart City
Banskoštiavnická samospráva pripravuje projekt Smart City, ktorý má riešiť situáciu s parkovaním v historickom centre mesta navigačným systémom a tiež dokončenie modernizácie verejného osvetlenia prostredníctvom využitia moderných technológií.
viac
10.09.2020
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu na inováciu expozície
Slovenské banské múzeum získalo dotáciu vo výške 50 000 eur na inováciu expozície Baníctvo na Slovensku. V banskoštiavnickom Kammerhofe obnovia štyri miestnosti múzea, priblížila vedúca odboru múzejných činností Magdalena Sombathyová.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
26.07.2021
Vďaka polmiliónovej dotácii na smart zariadenia bude mesto bezpečnejšie
Dubnica na d Váhom bude opäť pokrokovejšia. Samospráva získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR viac ako pol milióna eur na využitie moderných technológií priamo v uliciach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %