Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.01.2024 02:05

Banská Bystrica spustila hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu


Mestský úrad v Banskej Bystrici


Mesto Banská Bystrica spustilo v utorok po prvý raz online hlasovanie o postupujúcich projektoch participatívneho rozpočtu elektronickou formou. Ktoré z projektov získajú najviac hlasov a ich realizáciu podporia financiami z mestského rozpočtu bude známe 23. januára.


Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. Hlasovať môžu obyvatelia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, ktorí dosiahli vek 15 rokov, obyvatelia s prechodným pobytom na území mesta, ale aj študenti navštevujúci stredné či vysoké školy v meste pod Urpínom. Občania, ktorí nemajú možnosť hlasovať online, môžu odovzdať svoj hlas na mestskom úrade prostredníctvom asistovaného online hlasovania. Pomôžu im zamestnanci klientskeho centra.         

"Online hlasovaním zjednodušíme procesy a zapojíme do participatívneho rozpočtu viac obyvateľov. Zároveň dávame možnosť hlasovať aj imobilným obyvateľom a mladým ľuďom, ktorí využívajú nové formy komunikácie častejšie. Zavedenie tohto hlasovania zároveň vnímame ako príležitosť precvičovať digitálne zručnosti ľudí a pripravovať ich na ďalšie podobné procesy, ktoré plánujeme robiť v online priestore," vysvetlila koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie magistrátu Soňa Kariková.         

K online hlasovaniu možno pristúpiť po úvodnej registrácii na platforme DECIDIM (https://spolupracovna.banskabystrica.sk/). Od jeho zavedenia si samospráva sľubuje zvýšenie počtu hlasujúcich i nárast predkladateľov, ktorí majú dobrý nápad a potrebujú financie na jeho realizáciu.         

V aktuálnom ročníku je deväť projektov, ktoré odsúhlasila Koordinačná rada Participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica a odborné útvary úradu. Sú nimi tretia etapa Radvanskej záhrady, vysadenie nových stromov k 80. výročiu SNP v lokalitách Uhlisko, Centrum, Fončorda a Radvaň, relaxačná pasáž na Kalinčiakovej ulici či zveľadenie športového areálu na Moskovskej ulici. Rovnako aj obnovenie rastlinnej výsadby v betónových vyvýšených záhonoch na zastávke pri parkovisku Mičinská, druhá etapa revitalizácie ihriska na Sadovej ulici, komunitná záhrada Poľná/Malachovská cesta, a tiež záchrana evanjelického cintorína na Okružnej ulici a ďalšia etapa rekonštrukcie nebytových priestorov na Námestí Ľ. Štúra.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
30.10.2021
Za projekty, na ktoré dá Banská Bystrica tisíce eur, už možno hlasovať
Do 30. novembra je možné hlasovať v priestoroch Informačného centra v historickej radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici alebo v klientskom centre magistrátu za projekty v participatívnom rozpočte.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.10.2022
Občania môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte
Obyvatelia Banskej Bystrice môžu hlasovať za projekty v participatívnom rozpočte. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Banskej Bystrice Dominika Adamovičová s tým, že občania tak môžu urobiť do 11. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %