Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.10.2019 06:05

Aponiovská knižnica ponúkne v novembri nočné prehliadky


Aponiovská knižnica v oponickom kaštieli. Snímka zdroj: chateauappony.sk


Aponiovská knižnica v oponickom kaštieli v okrese Topoľčany ponúkne v novembri nočné prehliadky, ktoré budú obohatené o výklad v podaní Divalla Tesáre. Ako informovali organizátori, prehliadky sa budú konať 22. a 23. novembra medzi 18. a 21. hodinou.


Nočné prehliadky knižnice obohatí zdramatizovaný príbeh jej vzniku a na záver návštevníci uvidia aj diela najväčších matematikov a astronómov stredoveku Galilea Galileiho, Giordana Bruna či Isaaca Newtona. Diela týchto učencov pochádzajú zo zbierok Slovenskej národnej knižnice, ktorá Aponiovskú knižnicu spravuje. „Netradičným bude aj zdramatizovaný príbeh vzniku knižnice v podaní Divalla Tesáre. Ide o prvú vzájomnú spoluprácu. Historické postavy vystúpia z obrazov a opäť prerozprávajú svoj životný príbeh práve v podaní hercov tohto divadelného súboru a možno prezradia aj viac, ako sa nachádza v knihách či v literatúre,“ uviedol správca Aponiovskej knižnice Ondrej Šomodi.       

V spolupráci so Chateau Appony je pripravená aj netradičná prehliadka, ktorá priblíži život a osudy obyvateľov kaštieľa, ktorí vybudovali zbierku vzácnych diel. „Nočné prehliadky našej knižnice sa stali obľúbenou akciou, ktorú počas posledných rokov navštívili stovky turistov,“ pripomenul Šomodi. Ako doplnil, knižnica Aponiovcov z Oponíc je známa ako najkrajšia interiérová knižnica na Slovensku. V súčasnosti obsahuje 8222 titulov a 15.004 zväzkov písaných v 12 jazykoch. „Návštevníci môžu v tejto knižnici nájsť aj ďalších približne 6000 zväzkov Zaiovskej knižnice,“ dodal Šomodi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Hrad Beckov ponúkne nočné prehliadky s jemne pikantným nádychom
Nočné prehliadky s jemne pikantným nádychom ponúkne v piatok a v sobotu (28. 7.) návštevníkom hrad Beckov. Podujatie 'O čom hradné múry šepocú' prezradí tajomstvá, ktoré mali byť pred verejnosťou ukryté.
viac
21.02.2022
Kultúrne organizácie PSK majú nové virtuálne prehliadky
Možnosť nahliadnuť do priestorov štyroch kultúrnych organizácií Prešovského samosprávneho kraja majú všetci záujemcovia bez ohľadu na aktuálne covid opatrenia. Župa si pre nich pripravila špeciálne virtuálne prehliadky a podporila ich vznik sumou 6700 eur.
viac
20.04.2022
Výstava Skvosty Aponiovskej knižnice predstaví vzácne exempláre kníh
Aponiovská knižnica oslávi desiate výročie svojho návratu do Oponíc výstavou exponátov zo svojich zbierok. Výstavu s názvom Skvosty Aponiovskej knižnice otvoria 27. apríla v oponickom kaštieli.
viac
25.10.2022
Aponiovská knižnica pripravuje pre návštevníkov nočné prehliadky
Nočné prehliadky spojené s divadelným predstavením ponúkne svojim návštevníkom Aponiovská knižnica v kaštieli v Oponiciach. Ako informoval správca knižnice Ondrej Šomodi, konať sa budú 25. a 26. novembra medzi 18. a 21. hodinou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %