Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
21.01.2023 04:00

Aliancia sektorových rád začína svoju činnosť


Snímka zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR


Novovzniknutá Aliancia sektorových rád na rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny bude zastrešovať predvídanie trendov na trhu práce, zosúladenie potrieb zamestnávateľov a vzdelávania občanov. Zakladajúcim členom za zamestnávateľov je aj Združenie miest a obcí Slovenska.


Cieľom práce Aliancie je práve zosúladiť moderné potreby zamestnávateľov a celoživotné vzdelávanie občanov tak, aby sa zvýšila ich životná úroveň, uplatniteľnosť na trhu práce a konkurencieschopnosť slovenského trhu práce.

Aliancia sektorových rád je nezávislé záujmové združenie právnických osôb. Jej zakladajúcimi členmi sú Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spolu so zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov - Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, Republikovou úniou zamestnávateľov, Asociáciou priemyselných zväzov a dopravy, Združením miest a obcí Slovenska, Konfederáciou odborových zväzov Slovenskej republiky a Spoločnými odbormi Slovenska. Ich zástupcovia spoločne podpísali zakladateľskú zmluvu spolu so stanovami Aliancie.

Na zabezpečenie svojej činnosti Aliancia zriadi sektorové rady podľa jednotlivých oblastí hospodárstva, ktorých úlohou bude najmä monitorovanie a predvídanie vývojových trendov na trhu práce, prenos poznatkov do vzdelávacieho systému, tvorba a aktualizácia Národnej sústavy povolaní a Národnej sústavy kvalifikácií.

Aliancia sektorových rád bude mať aj svoju vlastnú webovú stránku, na ktorej budú všetky potrebné informácie o jej činnosti. Pre verejnosť pripravujú sériu 10 podcastov, ktoré budú prístupné na internetovej stránke ministerstva práce aj v mobilnej aplikácii Spotify. V podcastoch vystúpia zástupcovia sektorových rád, ktorí budú diskutovať o aktuálnych ohrozeniach na trhu práce, ale najmä o príležitostiach rozvoja ľudských zdrojov. Reflektovať budú aj na zmeny na trhu práce po pandémií a súčasnú ekonomickú situáciu. Odborníci budú formulovať hlavne odporúčania pre stabilizáciu na trhu práce.

Zriadenie Aliancie je v súlade s aktivitami Európskej komisie, ktorá prijala návrh, aby sa rok 2023 stal Európskym rokom zručností. Dôraz kladie na celoživotné vzdelávanie, ktoré umožní ľuďom prispievať k ekologickým a digitálnym prechodom, podporí inovácie a konkurencieschopnosť. Aliancia tak bude predstavovať ďalší nástroj na dosiahnutie sociálnych cieľov EÚ do roku 2030, aby sa aspoň 60 % dospelých každoročne vzdelávalo.

Prenos potrieb trhu práce do systému celoživotného vzdelávania zabezpečovalo ministerstvo práce v rámci národného projektu „Sektorovo riadenými inováciami k efektívnemu trhu práce v SR a ministerstvo školstva cez národný projekt „Systém overovania kvalifikácií“.

Národný projekt „Sektorovo riadenými inováciami k efektívnemu trhu práve v SR“ realizovalo ministerstvo práce od apríla 2019 do decembra 2022. Ide o posledný zo štyroch národných projektov vedúcich k vzniku Aliancie sektorových rád. Prvý projekt zaoberajúci sa témou potrieb trhu práce a ich presunom do celoživotného vzdelávania začal už v roku 2009. Výsledky projektov boli premietnuté do stratégií vzdelávania budúcich pracovníkov. Všetky získané informácie a výstupy sú na internetovej stránke www.sustavapovolani.sk .

Autor: Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
08.07.2021
EÚ pripravuje víziu pre vidiecke oblasti spolu s miestnymi samosprávami
Dlho očakávanú dlhodobú víziu EÚ pre vidiecke oblasti do roku 2040 minulý týždeň konečne predstavili podpredsedníčka Európskej komisie Dubravka Suica a komisári pre súdržnosť Elisa Ferreira a pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.
viac
03.05.2022
ZMOS žiada ochranu samospráv a dodržiavanie eurocharty
Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje 18 rokov členstva Slovenskej republiky v Európskej únii. Zároveň zverejnilo analýzu Európskej charty miestnej samosprávy ktorá poukazuje na to, ako Slovensko dlhodobo porušuje princípy a hodnoty miestnej územnej samosprávy.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %