Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.01.2023 02:25

Ako končia stromčeky po Vianociach? Niektoré v komposte, iné ako potrava


Ilustračná snímka.


Po Vianociach má viacero z nás doma nové oblečenie, hračky, novú elektroniku a určite aj množstvo krabíc či papiera, v ktorých boli všetky tieto veci zabalené. A mnohým ostal aj vianočný stromček, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou týchto sviatkov.


Reč nie je o tom umelom, ktorý odložíte na povalu do budúcich Vianoc, ale o tom, ktorý si zaslúži skočiť aspoň v komposte. Viaceré samosprávy po sviatkoch ponúkajú obyvateľom možnosť zberu týchto stromčekov. Okrem toho niektoré pridali aj vývozy odpadu navyše.

Skončili sa najkrajšie sviatky v roku. Vianočná atmosféra plná darčekov, radosti a ozdôb vyprchala a nastal čas sa vrátiť naspäť do reality. Práve do nej neodmysliteľne patrí aj to, čo s vyprodukovaným odpadom počas sviatkov? Kam so stromčekom či s obalmi z darčekov. Ako sa niektoré samosprávy postavili k vyššiemu množstvu vyprodukovaného odpadu? Viaceré už automaticky pridávajú zvozy navyše a zber vianočných stromčekov je samozrejmosť.

Odvoz spred domu či odkladisko stromčekov

Pred Vianocami ho väčšina hľadá a poctivo vyberá, a po sviatkoch zas nevie, kam s ním. Reč je, samozrejme, o stromčeku, ktorý zdobil naše príbytky. Niektoré samosprávy majú na zber týchto stromčekov po vianociach vyhradené miesto, kde ho môžete odložiť. Napríklad Bratislava má na viacerých miestach drevené ohrádky, kde môžu ľudia stromčeky nechať. “Za necelé dva týždne sa takto vyzbieralo vyše 22 000 stromčekov,” uvádza OLO, ktoré zabezpečuje zber odpadu v hlavnom meste. Iné mestá a obce tieto stromčeky odnášajú rovno spred domu vo vopred stanovený termín. “Obec nám prostredníctvom aplikácie oznámila, kedy bude prebiehať zber vianočných stromčekov, takže stačilo ho len zbaviť ozdôb a vyložiť pred dom,” povedala nám Lucia z Miloslavova a dodala, že ju príjemne prekvapil aj vývoz papiera navyše. “Mali sme pomerne plný kontajner, takže nás potešilo, že bol pridaný aj zvoz mimo plánovaných, teda tých, ktoré máme v aplikácii,” dodala. V Okrem toho, napríklad v Košiciach a okolí si mohli ľudia vianočný stromček prenajať a po Vianociach si preň firma prišla a odviezla ho naspäť do svojej základne.

Poslúžia na kompost

Viaceré mestá a obce sa zhodujú v tom, že vianočné stromčeky, ktoré ľudia nemali napríklad v kvetináčoch, budú nakoniec využité ako kompost. Kompost získaný z vianočných stromčekov v Nitre budú môcť vo svojich záhradách využiť aj obyvatelia mesta. Ako informovala radnica, kompostové hnojivo získané zo stromčekov bude pre verejnosť k dispozícii už v priebehu mája. Vianočné stromčeky môžu Nitrania už niekoľko dní privážať do mestskej kompostárne. Ako pripomenul magistrát, v kompostárni skončia aj konáre z vianočných stromov, ktoré zdobili verejné priestranstvá v centre mesta a na sídliskách. "Nitre ich darovali obyvatelia mesta. Na základe dohody im vrátime spílené kmene stromov," doplnila radnica. V Trenčíne sa vyzbiera približne 70 ton vianočných stromčekov. “Zbierajú sa zo sídliskových častí mesta a končia u zmluvného partnera, ktorý je odberateľom odpadu z verejnej zelene a ktorý ich ďalej zhodnocuje,” povedala Eva Mišovičová z kancelárie primátora mesta Trenčín. Obyvatelia mesta Lučenec môžu živé vianočné stromčeky odovzdať v kompostárni i na zbernom dvore. "Upravený vianočný stromček je možné umiestniť aj do 240-litrovej nádoby na bioodpad. Je potrebné zbaviť ich všetkých ozdôb i háčikov, pretože po podrvení budú použité na výrobu kompostu," uviedli kompetentní z Lučenca.

Podobne to je aj v Banskej Bystrici. “Živé stromčeky sú po podrvení použité na výrobu kompostu. Za vianočné obdobie v roku 2020 sa vyzbieralo 19,26 ton a za rok 2021 to bolo 14,64 ton, čo predstavuje ročný pokles,” vysvetlila Dominika Adamovičová, hovorkyňa Banskej Bystrice s tým, že množstvo vyzbieraných stromčekov za rok 2022 bude známe až po ukončení zberu.

Zo stromčekov, ktoré sa nedostali ani do domácností, sa stane potrava pre zvieratá v ZOO. “Ihličnany končia každoročne aj v našej ZOO, avšak sú to tie, ktoré sa nepredali. Zabudnuté kúsky vianočných ozdôb z použitého stromčeka by totiž mohli zvieratám ublížiť,” vysvetlili z košickej ZOO.

Plné kontajnery po sviatkoch

Viaceré mestá a obce už pravidelne zaznamenávajú po skončení sviatkov plnšie zberné nádoby. Vývozy posilnili napríklad aj v Banskej Bystrici. “Tento rok bol štandardne posilnený vývoz zmesového komunálneho odpadu. Dočisťovanie stojísk sa realizovalo prakticky každý deň. Posilnenia vývozov sú plánované dopredu, na základe skúseností z minulých rokov, a taktiež podľa toho, na ktoré dni v týždni pripadnú sviatky,” povedala Adamovičová. Okrem toho k plnším nádobam pomohlo aj zamedzenie prístupu k nim parkujúcimi vozidlami.“Napriek tomu, že na problém dlhodobo poukazujeme informačnými kampaňami, osádzaním informačno-upozorňujúcich tabúľ v najkritickejších lokalitách, a taktiež pri informovaní o vianočných zberoch, každoročne sa počas sviatkov vyskytnú stojiská (zhruba 10 – 15), ktoré nie je možné niekoľko dní obslúžiť. Pri najbližšom úspešnom vývoze sú však, samozrejme, dočistené,” ozrejmila Adamovičová. V Trenčíne podobný problém neevidujú. “Oproti predchádzajúcim rokom sme nezaznamenali zvýšené znečistenie okolia kontajnerov, ani neobvykle preplnené nádoby,” doplnila Mišovičová.

Slováci triedili aj počas Vianoc

O tom, že sa u nás triedi aj počas sviatkov svedčia aj preplnené kontajnery napríklad papiera či skla. “Po sviatkoch sme mali viac práce s dočisťovaním kontajnerových stojísk. Kontajnery boli o dosť plnšie, je vidieť, že si ľudia dopriali nielen viac darčekov, ale aj viac alkoholu, lebo kontajner na sklo už dlho nebol taký plný,” uviedol Ján, pracovník obecného úradu, ktorý sa stará o čistotu kontajnerových stojísk v obci neďaleko Bratislavy. Vytriedený odpad tak môže putovať na recykláciu. “Je pozitívne, že ľudia triedia odpad. Ešte lepšie je, ak dbajú na to, aby odpad pred vytriedením aj poriadne stlačili. Zabráni sa tak tomu, že zberová spoločnosť vynáša vzduch a zdanlivo plné kontajnery, naozaj plné nie sú,” apeluje na ľudí Katarína Kretter, riaditeľka odboru komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
10.01.2023
Kompost z vianočných stromčekov poskytne radnica aj obyvateľom mesta
Kompost získaný z vianočných stromčekov v Nitre budú môcť vo svojich záhradách využiť aj obyvatelia mesta. Ako informovala radnica, kompostové hnojivo získané zo stromčekov bude pre verejnosť k dispozícii už v priebehu mája.
viac
08.03.2023
Trenčania môžu používať kompost z nimi vyzbieraného bioodpadu
Zaregistrovať sa so žiadosťou o kompost z vytriedeného bioodpadu sa môžu už pár dní obyvatelia mesta Trenčín. Certifikovaný kompost z trenčianskej kompostárne je tak pripravený na ďalšie využitie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %