Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
02.10.2024 12:10

Ak chceme byť konkurencieschopní, musí sa zlepšiť financovanie samospráv


Ilustračný banner


V Bratislave sa v posledný septembrový deň uskutočnila konferencia s názvom „Vizionári – Vízia slovenského kúpeľníctva“.


V panelovej diskusii na tému „Kúpeľníctvo a liečivé vody ako klenot Slovenska a nástroj na rozvíjanie cestovného ruchu doma a v zahraničí“ bol hosťom aj Peter Jančovič, primátor mesta Piešťany, ktorý je zároveň predsedom Sekcie cestovného ruchu a kúpeľníctva Rady ZMOS. Spolu s ďalšími diskutujúcimi sa zaoberali aj tým, ako urobiť z kúpeľníctva silný nástroj pre domáci a zahraničný cestovný ruch.

Ako uviedol Peter Jančovič, jedným zo základných predpokladov pre rozvoj cestovného ruchu je to, aby neboli podfinancované samosprávy. „Tie sa však v súčasnosti zmietajú v ekonomických problémoch. Pritom je veľmi dôležité, aby sa domáci aj zahraniční kúpeľní hostia, ktorí prichádzajú na dlhodobé liečebné pobyty, cítili dobre nielen v hoteloch, kde sú ubytovaní, ale aj na území samospráv, kde sa kúpele nachádzajú,“ skonštatoval Peter Jančovič.

Ako dodal, množstvo služieb v meste zabezpečuje samospráva. Svieti v uliciach, platí mestskú políciu, ktorá dohliada na bezpečnosť, vykonáva výsadbu, údržbu parkov, kosenie trávnikov, udržuje fontány, financuje mestskú hromadnú dopravu, ktorú využívajú aj turisti, opravuje mosty, cesty, chodníky a občania žijúci v samospráve platia za vývoz odpadu z uličných smetných košov v centrách kúpeľných miest. „A to uvádzam len časť zvýšených nákladov, ktoré musia vynakladať kúpeľné samosprávy. Ak sa to zráta so samotnou finančnou situáciou v samosprávach, potom je ťažko hovoriť o rozvoji turizmu a porovnávať našu situáciu s okolitými krajinami, napríklad Rakúskom alebo Českou republikou. Zastávam názor, že ak chceme byť konkurencieschopní, základom je zlepšenie financovania samospráv,“ uviedol primátor mesta Piešťany.

Jednou z možností ako zlepšiť cestovný ruch je práca s dátami, ktoré aktuálne samosprávam aj štátu chýbajú. Aj Združenie miest a obcí Slovenska už dlhodobo zdôrazňuje potrebu tzv. eVisitora. Tento projekt má mapovať pohyb zahraničných turistov s cieľom presnejšie zistiť, o aké miesta a produkty majú záujem. Služba by mala prepojiť dáta z ubytovacích zariadení, mobilných operátorov či platobných inštitúcií. Štát by získal prehľad o návštevníkoch, ktorí strávia na Slovensku jednu alebo viac nocí. „Práve toto by mohol byť ten nástroj, po ktorom voláme. Mohol by zabrániť šedej ekonomike, teda únikom na dani z ubytovania a ďalších financií,“ dodal.

Ako zároveň potvrdil, myšlienku Fondu na podporu cestovného ruchu, ktorý zriaďuje ministerstvo, podporuje. Ministerstvo avizuje zvýšené množstvo financií pre oblasť cestovného ruchu. Aby OOCR mohli vyčerpať viac avizovaných financií z dotácie je však potrebný zvýšený finančný vklad členov OOCR. „Toto však môže naraziť na realitu v podobe nedostatku bežných rozpočtových financií na strane samospráv. Nakoľko bežné výdavky na správu majetku miest a obcí sú práve tie, ktoré sú v konkurencii s nepovinnými vkladmi do oblastných organizácií cestovného ruchu,“ uzatvára primátor mesta Piešťany.

Autor: (Zdroj: Mesto Piešťany, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Slovensko na ceste k Smart cities
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a odborným partnerom Študio-21 plus, s r. o. organizujú odbornú konferenciu: „SLOVENSKO NA CESTE K SMART CITIES“.
viac
07.12.2020
Konferencia o budúcnosti Európy sa musí robiť inak
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo rezortu zahraničných vecí pripomienky k pripravovanej dlhodobej Konferencii o budúcnosti Európy v Slovenskej republike.
viac
18.06.2021
ÚMS: Podnikatelia podporujú decentralizáciu
Únia miest Slovenska (ÚMS) uvítala postoj Podnikateľskej aliancie Slovenska o potrebe pokračovať v posilňovaní pozície miest a obcí na Slovensku.
viac
04.09.2024
Zvyšovanie platov je podmienené doriešením financovania samospráv
Akékoľvek zvyšovanie platov zamestnancov je podmienené tým, aby sa doriešilo financovanie samospráv. Uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik v súvislosti s tretím kolom kolektívneho vyjednávania k vyšším kolektívnym zmluvám medzi zástupcami štátu a odborárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %