Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
05.09.2024 03:05

Z online zasadania Rady Združenia miest a obcí Slovenska


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Na včerajšom online zasadnutí Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) bola opäť predmetom diskusie prehlbujúca sa kríza vo financovaní samospráv. Rada ZMOS konštatovala: finančná situácia samospráv je kritická a vyžaduje si okamžité kroky, rokovania s vládou sú nevyhnutné.


Vzhľadom na nepriaznivý vývoj podielových daní a neplnenie prognóz sa finančná situácia miest a obcí neustále zhoršuje. Oproti začiatku roka 2024 zaznamenávame pokles v príjmoch, čo núti samosprávy riešiť bežné výdavky pomocou kontokorentných úverov.

ZMOS upozorňuje na čoraz vážnejšiu situáciu vo financovaní samospráv, ktorá sa zhoršuje nielen z mesiaca na mesiac, ale už aj z týždňa na týždeň. Kumulované vyplatenie dane z príjmov právnických osôb za rok 2024 nedokázalo vykryť potreby samospráv. Vláda síce zverejnila prognózy dane z príjmov fyzických osôb, na základe ktorých sa pripravovali rozpočty, ale tieto prognózy sa ukázali ako nereálne. Podielové dane prichádzajú nielen v nižšej miere, než sa očakávalo, ale aj nižšie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Súčasná vláda túto situáciu nezapríčinila, avšak ZMOS naliehavo vyzýva k okamžitým opatreniam, ktoré pomôžu stabilizovať rozpočty samospráv. ZMOS preto požaduje čo najskoršie stretnutie s predsedom vlády, aby sa našlo riešenie pre dofinancovanie samospráv.

V tejto súvislosti sa konal tlačový brífing ZMOS v spolupráci so Združením SK8, kde opäť zdôraznili vážnosť situácie a potrebu naliehavých krokov.

 Rokovania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa: bez finančného riešenia pre samosprávy nemôže dôjsť k zvyšovaniu platov

 

Rada ZMOS tiež rokovala o výstupoch z kolektívneho vyjednávania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na obdobie od 1.9.2024 do 31.12.2025. ZMOS jednoznačne odmietol návrhy na zvyšovanie platov zamestnancov vo verejnej správe, kým sa nevyjasní financovanie samospráv. Nepodporili sme ani návrh Ministerstva financií SR na jednorazovú podporu vo výške 600 eur pre zamestnancov na tento rok ani plánované 2 % zvýšenie platov od roku 2026. Nepodpísanie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa spôsobilo ťažkosti v samosprávach, pretože zamestnanci, ktorí do 31. augusta 2024 nemali podpísané dodatky k podnikovým kolektívnym zmluvám, stratili nárok na benefity.

 

Odpadové hospodárstvo: Zavedenie MBÚ má pripravené legislatívne návrhy

 

Rada ZMOS sa venovala aj aktuálnym témam v oblasti odpadového hospodárstva. Zavedenie mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ) odpadu od 1. januára 2025, ktorá je povinná pre všetky obce, stále naráža na chýbajúce vykonávacie predpisy. Tieto predpisy k Nariadeniu vlády SR č. 330/2019 Z. z. o podmienkach ukladania odpadu upravuje zavedenie povinnej mechanicko-biologickej úpravy odpadu (MBÚ) a Zákonu č. 329/2018 Z. z. o poplatkoch za uloženie odpadov za uloženie odpadov by mali byť schválené na septembrovom zasadnutí parlamentu.

 

ZMOS zároveň víta, že všetky obce budú dostávať príspevky za triedenie odpadu, vrátane tých, ktoré prevádzkujú skládky. Tieto prostriedky budú môcť obce využiť nielen na zlepšenie odpadového hospodárstva, ale aj na budovanie cestnej infraštruktúry a chodníkov.

 

ZMOS v spolupráci s Ministerstvo životného prostredia  plánuje na konci septembra usporiadať webinár, ktorý bude informovať obce o nadchádzajúcich zmenách v odpadovom hospodárstve, vrátane mechanicko-biologickej úpravy odpadu a legislatívnych povinností, ktoré ich čakajú v roku 2025. ZMOS prediskutovalo aj dopady zvyšovania poplatkov za zmesový komunálny odpad, ktorá súvisí so zákonnými povinnosťami obcí.

 

ZMOS naďalej vyzýva vládu na konštruktívne rokovania a hľadanie riešení, ktoré zabezpečia stabilitu a funkčnosť samospráv po celom Slovensku.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
24.05.2024
Mimoriadna online Rada ZMOS k aktuálnym podielovým daniam
Včerajšie mimoriadne online rokovanie Rady ZMOS zvolal predseda ZMOS Jozef Božik z dôvodu negatívnej informácie, ktorá otriasla územím vo vzťahu k výške podielovej dane pre mestá a obce za mesiac máj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %