Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.09.2016 01:52

Agroturistika a vidiecka turistika znamená pre obce ekonomický rozvoj


Ilustračná snímka: (red.).


Na to, aký má na Slovensku potenciál, či je dostatočne podporovaná a akú má pridanú hodnotu oproti „masovému turizmu“ sme sa opýtali Ing. Miroslava Babinského, projektového manažéra EZAT (Európsko-slovenského združenia agroturizmu a turizmu).


Aktívna dovolenka priťahuje čoraz viac ľudí, čo je pre nich najatraktívnejšie na tomto type turistiky?

- Cestovný ruch je najdynamickejšie sa rozvíjajúce odvetvie vo svete. Kým vo svete predstavuje podiel na cestovnom ruchu približne 13 % z HDP a zamestnáva približne 11 % zamestnancov, na Slovensku je podiel cestovného ruchu na HDP len 3,5 %. Výhodou cestovného ruchu je, že ide o materiálovo a surovinovo nenáročné odvetvie, ktoré má pridanú hodnotu.

Vidiecka turistika a agroturistika nepozná hranice, zbližuje ľudí, utužuje vzťah k prírode, ide o najprirodzenejší pohyb človeka a preto upevňuje zdravie. Má dôležitú sociálno-spoločenskú úlohu. Vidiecky turizmus dáva možnosti tvorby dôchodku a vytvárania pracovných miest. Umožňuje oživiť tradičné ekonomické aktivity, ktoré upadajú a spôsobujú odliv vidieckeho obyvateľstva. Pritom 42 % populácie žije na vidieku, takže je dôležitým zdrojom zamestnanosti. Vznik podnikov vidieckej turistiky zabezpečuje ochranu životného prostredia, čo má na vidiecky turizmus pozitívny dosah. Rastové trendy a dopyt po vidieckej turistike sú už v súčasnosti na Slovensku markantné. Treba si uvedomiť, že čo si ľudia v súčasnosti najviac všímajú a vyhľadávajú, sú atribúty, ktoré odlišujú vidiecku turistiku od masovej turistiky.

Človek sa nestáva iba turistom, ktorému pri nástupe na dovolenku pridelí recepčný číslo izby a týmto číslom zostáva počas celého pobytu. Návštevník sa od začiatku stáva skutočným hosťom, ak nie dočasným členom rodiny, doslova zapadne do atmosféry domu či farmy, kde trávi dovolenku. Dedinské prostredie sa nenarušuje, hostia splynú so životom v obci a znamenajú pre ňu nie skazu vo forme ďalších splodín z výfukov áut a preľudnenosť, ale viac pracovných príležitostí a dodatočných príjmov pre obyvateľov obce.

Priťahuje ich aj blízkosť národného a kultúrneho dedičstva - hostia majú viac možností oboznámiť sa lepšie s vlastným národným dedičstvom, tradíciami a kultúrou, hostia zo zahraničia majú príležitosť dozvedieť sa o súčasnom aj minulom živote nášho národa priamo pri zdrojoch.

Ďalšou zaujímavosťou je kontakt so zvieratami, ku ktorým si dnešné deti budujú vzťah len cez obrázky v knihách alebo cez ohrady v zoologických záhradách, zber lesných plodov a hríbov, lov rýb, či práce pri sušení sena alebo zbere ovocia. V neposlednom rade ide aj o zbližovanie ľudí, nielen hostia, ale aj hostitelia sa dostávajú do kontaktu so svetom.

Pohyb obyvateľov do vidieckych oblastí môže pomôcť k udržaniu životaschopnosti krajiny cez služby, ktoré sú podstatné pre turistov aj miestnych. Najrozšírenejším druhom vidieckej turistiky je pešia turistika a cykloturistika.

Celý rozhovor s Ing. Miroslavom Babinským z EZAT nájdete v Obecných novinách č. 35-36/2016 na str. 8 - 10.

 

Autor: (ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2017
Slovensko má v udržateľnom turizme nevyužitý poklad
Slovensko zaznamenalo výrazný medzinárodný úspech. Prestížnu Cenu Michela Batissa 2017 za najlepší manažment biosférickej rezervácie UNESCO 2017 si prevzala riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
25.05.2020
P. Jančovič: Mali by sme sa viac zamerať na destinačný turizmus
O súčasnej situácii a očakávaniach hovoril v televízii Tablet.TV v diskusnej relácii Samospráva tu a teraz primátor mesta Piešťany Peter Jančovič.
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
10.06.2021
Slovensko má nový geopark
Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %