Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.11.2020 08:15

Na zmeny spôsobu hospodárenia v lesoch plánuje rezort 252 mil. eur


Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Snímka zdroj: (tasr).


Pozemkové úpravy, agropotravinárstvo, hydromeliorácie a lesné hospodárstvo sú štyri priority materiálu v rámci Fondu obnovy SR, ktorý Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo Ministerstvu financií SR.


V Banskej Bystrici, symbolicky pri pomníku Jozefa Dekreta Matejovie, reformný dokument priblížil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.      

Na začiatku 20. storočia bola lesnatosť Slovenska len 23 percent. Vďaka lesníkom a ich práci toto číslo dnes stúplo na 41 percent. Vláda si dala do programového vyhlásenia zvýšenie podielu hospodárenia v lesoch prírode blízkym spôsobom (PBHL). Dnes je na úrovni troch percent.     

„Prichádza prelomová doba, ktorá prináša spoločenskú objednávku. Tá túži po novom využití lesov. Zároveň sú tu aj zásadné klimatické zmeny, ktoré nás nútia, aby sme zmenili spôsob hospodárenia v lesoch,” povedal Mičovský a zdôraznil, že v tomto smere treba zmeniť aj myslenie ľudí.      

Podľa neho hlavnou výzvou pre lesy a lesné hospodárstvo bude účinný a rýchly prechod na šetrnejšie a ekologickejšie postupy hospodárenia. Na navrhovanú reformu a investície plánuje rezort získať 252 miliónov eur. Cieľom je zvýšiť efektivitu lesných ekosystémov a ekologickú stabilitu.     

„PBHL najlepšie zodpovedá požiadavkám verejnosti na poskytovanie rekreačnej a zdravotnej funkcie. Pri tomto hospodárení nevznikajú holiny. Tiež preukázateľne prispieva k biodiverzite lesných ekosystémov,” vysvetlil Michal Tomčík, generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva ministerstva pôdohospodárstva.      

Výsledkom PBHL sú vekovo, druhovo a geneticky rôznorodé porasty. Prijímateľom úžitkov z investícií budú občania, návštevníci lesov, samosprávy a lesné podniky verejné i súkromné.      

Podľa generálneho riaditeľa Lesy SR Mateja Vigodu štátny podnik je strategickým zamestnávateľom a spravuje najväčšie prírodné hodnoty štátu. S koncepciou PBHL sa plne stotožňujú.      

Súčasťou Fondu obnovy SR je aj obnova a inovácie technológií v oblasti PBHL, budovanie kapacít a diverzifikácia lesného hospodárstva v prospech poskytovania ekosystémových služieb. V rámci nového hospodárenia v lesoch chce rezort budovať infocentrá, centrá s lesnou pedagogikou, rozvíjať turizmus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2020
Upravený režim na pracoviskách MV SR počas núdzového stavu od 5. októbra
Ministerstvo vnútra upozorňuje, že v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu prijalo viacero opatrení pri poskytovaní služieb evidencie vozidiel na dopravných inšpektorátoch, oddelení dokladov, pracovísk okresných úradov a klientskych centier.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %