Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.08.2022 07:45

Agenda Živý vidiek má pomôcť dedinám, na ktoré sa dlhodobo zabúda


Snímka zdroj: (ZMOS).


Na vidieku žije takmer polovica obyvateľov Slovenska a za ostatných 20 rokov sa ich počet zvýšil o 240 000 na rozdiel od miest, kde klesol o 126 000 ľudí. Vidiek si zaslúži vyššiu pozornosť a pomoc v podobe Agendy Živý vidiek.


Konštatoval to v pondelok v obci Kynceľová ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Dodal, že združenie vypracovalo komplexné riešenia pre vidiek, ktoré v krajine dlhodobo chýbajú.

Štruktúra samospráv podľa neho znásobuje pozornosť, ktorú je potrebné venovať vidieku z hľadiska jeho postavenia, zastúpenia počtu obcí vo vzťahu k počtu miest, ale aj s prihliadnutím na modernizačný dlh, dlhodobo chýbajúcu podporu medziobecnej spolupráce, uceleného rozvoja vidieckeho územia s prognózovaním trendov budúceho vývoja.

"Napriek tomu, že v koncepčných dokumentoch sa formujú východiská pre rozvoj miest, na dediny sa dlhodobo zabúda. To spôsobuje prepad vidieka, v ktorom vidíme výraznú investičnú príležitosť. To všetko súvisí s cieľom zabezpečovať dostupnosť služieb, garantovať obslužnosť územia, využívať pritom potenciál dedín a formulovať východiská jeho rozvoja," uviedol Kaliňák.

Agenda Živý vidiek poukazuje na negatívne dopady reformy verejnej správy, absenciu systematickej podpory medziobecnej spolupráce a chýbajúce riešenia pre komplexný rozvoj územia s prihliadnutím na dostupnosť verejných služieb a obslužnosť územia. Patria medzi ne napríklad aj tzv. potravinové púšte, niekde je prístup ľudí k základným potravinám problém.

Miestnu územnú samosprávu tvorí 2927 samospráv, z ktorých je 2661 obcí s počtom obyvateľov do 3000. Zo 141 miest ich má 21 menej ako 5000, deväť miest má viac ako 50 000 trvale bývajúcich.

"Agendu Živý vidiek treba vnímať ako sumár krokov a aktivít, ktorými sledujeme zvýšenie jeho atraktivity, kvality života, reflektujeme na mobilitu ľudí a podporujeme jeho investičný potenciál, dostatočný prístup k verejným službám a vybavenie ako voda, elektrina, pošta, banky na vidieku či zamestnanosť cez mikro a malé podniky alebo využívanie dostupných flexibilných foriem zamestnávania," dodal Kaliňák.

Ako zdôraznil, Slovensko potrebuje zaujať jasný postoj k vidieku. Je potrebné ukotviť definíciu vidieka, aktualizovať strategické dokumenty a v súvislosti s tým vypracovať Akčný plán rozvoja vidieka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Čo prilákalo dlhoročných starostov a primátorov do komunálu?
Združenie miest a obcí Slovenska na prelome februára a marca 2019 realizovalo prieskum medzi dlhoročnými starostami a primátormi.
viac
28.07.2020
Papierová agenda je v útlme
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo ďalší prieskum, ktorý ukazuje, že spracovanie agendy iba v papierovej podobe sa postupne dostáva do útlmu a je nahradené viacerými elektronickými spôsobmi.
viac
22.03.2021
CEMR: Ako oživiť európsky vidiek
Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) ako najväčšie európske združenie miesta, obcí regiónov chce preukázať ako môžeme vidieku vrátiť život prostredníctvom svojho vstupu do vízie dlhodobej budúcnosti vidieckych oblastí, ktorú pripravuje Európska komisia.
viac
02.06.2021
Rokovala sekcia inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu
Témami utorkového rokovanie Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS bola problematika integrovaných územných stratégií a miestnych akčných skupín v novom programovom období 2021-2027.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %