Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.02.2021 05:30

Pezinok a Senec naďalej zvažujú či otvoria školy, dôvodom je pandemická situácia


Ilustračná snímka, zdroj: minedu


Mestá Pezinok a Senec naďalej zvažujú, či budúci týždeň otvoria školy a školské zariadenia. Poukazujú pritom na vážnu pandemickú situáciu a na prítomnosť britskej mutácie nového koronavírusu. Spustenie vyučovania sa v Senci plánuje od utorka (9. 2.) v Pezinku od stredy (10. 2.).


Samosprávy však bude zaujímať, ako dopadne testovanie zamestnancov škôl i rodičov školákov. V Malackách školy neotvoria.       

Primátor Pezinka Igor Hianik vníma spôsob otvárania škôl od pondelka (8. 2.) ako "hurá systém", preto v meste otvoria školy najskôr až od stredy. "Chceme vedieť, ako dopadne testovanie cez víkend. Najprv chceme vidieť výsledok výskytu britskej mutácie," skonštatoval na sociálnej sieti primátor. Zároveň informoval, že požiadal o poskytnutie takýchto RT-PCR testov, aby mohli ponúknuť pozitívne testovaným Pezinčanom možnosť sa dať pretestovať, overiť výsledok antigénového testovania a potvrdiť či vyvrátiť výskyt britskej mutácie nového koronavírusu.       

"Ak sa výskyt potvrdí v takom rozsahu, ako sa teraz ukazuje, prípadne sa počas víkendového testovania pozitivita zhorší, odporučím krízovému štábu, ale aj regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, aby sme v žiadnom prípade neotvárali školy a škôlky ani v stredu a urobili najskôr testy na britskú mutáciu aj v Pezinku," uviedol Hianik.       

Mesto Senec ako zriaďovateľ štyroch základných škôl, šiestich materských a jednej základnej umeleckej školy tvrdí, že dôkladne a zodpovedne zvažuje možnosť ich otvorenia. "Uvedomujeme si zvyšujúci sa nárast občanov pozitívnych na COVID-19 v poslednom období," uviedla samospráva na sociálnej sieti. Mesto deklaruje, že zabezpečilo pretestovanie zamestnancov škôl a školských zariadení a taktiež zákonných zástupcov detí. Školy plánuje otvoriť od utorka, keďže ich chce po víkendovom testovaní najprv dezinfikovať. "Za predpokladu, že sa po testovaní zvýši počet pozitívnych zamestnancov na COVID-19 v niektorej škole alebo škôlke, bude mesto operatívne riešiť a prehodnocovať jej otvorenie," upozorňuje s tým, že zatvorená zostáva Materská škola Kysucká, keďže je aktuálne v tejto škôlke väčší počet nakazených zamestnancov a ďalších, ktorí sú v povinnej karanténe.       

Vedenie mesta Malacky sa s riaditeľmi škôl dohodlo, že dištančné vzdelávanie bude pokračovať a školy sa otvárať nebudú. Ich otváranie v najhoršej epidemickej situácii bez toho, aby štát zabezpečil dostatočné množstvo odberných miest, považuje primátor Malaciek Juraj Říha za absurdné.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Víkend hodov a vinobraní v bratislavskom regióne
Župná jeseň opäť ponúkne víkend naplnený slávnosťami a gastronomickými pôžitkami.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
13.02.2021
Od 22. februára sa v Malackách otvoria škôlky i školy na I. stupni
Od pondelka 22. februára otvoria v Malackách I. stupeň základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti sa budú môcť vrátiť aj do mestských materských škôl, obnovia aj individuálnu výučbu na I. stupni základnej umeleckej školy.
viac
16.04.2021
V Senci schválili vakcinačné centrum
V meste Senec schválili vakcinačné centrum pre ľudí, ktorí sa budú chcieť zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Do konca apríla by ho mali spustiť v Mestskom kultúrnom stredisku Labyrint.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %