Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.04.2019 12:15

Na výstavách Gardenia a Domexpo sa predstavuje takmer 380 vystavovateľov


Gardenia 2019


Takmer 380 vystavovateľov sa prezentuje na tohtoročných jarných výstavách Gardenia a Domexpo, ktoré sa začali vo štvrtok na nitrianskom výstavisku agrokomplexu. Ich súčasťou je Bonsai Gallery, prehliadka profesionálnej bonsajistiky. Výstavy potrvajú do nedele 28. apríla.


Počas 23. ročníka medzinárodnej predajnej záhradníckej výstavy Gardenia predstavuje 305 vystavovateľov na ploche 17.042 metrov štvorcových všetky druhy kvetov, drevín, záhradného nábytku a príslušenstva. "Pre návštevníkov sú pripravené štyri špeciálne kvetinové expozície, vo vintage štýle, prímorskom štýle, expozície v žltých pastelových farbách či výrazne ružových odtieňoch,“ povedal Martin Lužbeťák z agrokomplexu Národného výstaviska, š. p., Nitra.         

Komplexná stavebná výstava Domexpo ponúka návštevníkom všetko, čo súvisí s moderným bývaním a kompletnou stavbou domu či renováciou bytu. Na ploche 3400 metrov štvorcových sa prezentuje 72 vystavovateľov. Štrnásty ročník výstavy sa v rámci odborného sprievodného programu venuje novej generácii montovaných domov, novým normám v maliarstve, praktickým ukážkam dekoračných materiálov a techník z praxe, ale i budúcnosti malej energetiky na Slovensku, návratnosti fotovoltiky v rodinnom dome.        

„Výstava predstavuje aj projekt Zelená domácnostiam, prostredníctvom ktorého budú z európskych fondov a štátneho rozpočtu podporené inštalácie malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rodinných a bytových domoch,“ povedal Lužbeťák. Vedomosti z praxe a rady na rôzne témy poskytujú odborníci z Cechu kachliarov Slovenska, Cechu podlahárov Slovenska, Cechu strechárov Slovenska, Cechu maliarov Slovenska, Komory kominárov Slovenska, Stavebnej komory a Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu.       

Expozícia Bonsai Gallery prezentuje viac ako 70 bonsajov pochádzajúcich zo slovenských a českých bonsajových klubov, ale i veľkú expozíciu japonskej krajinky s pútavou kaligrafickou videoprojekciou. Počas bonsajového víkendu sa predstavia viacerí domáci aj zahraniční bonsajisti. Návštevníci expozície môžu v tomto roku nahliadnuť aj do tajov umenia suiseki, kameňov, ktoré vyformovala príroda. Súčasťou expozície je viac ako 60 slovenských i zahraničných exponátov suiseki. Výstava je venovaná pamiatke Michala Šeba, ktorý bol vynikajúcim tvorcom suiseki a prezidentom Slovenskej asociácie suiseki.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
Trofej muflóna zo zvernice Mrázov je druhou najsilnejšou trofejou na svete
Najlepšie poľovnícke trofeje zo Slovenska i zahraničia, poľovnícku kultúru, históriu a tradície predstavuje poľovnícka výstava Poľovníctvo a príroda, ktorá potrvá do nedele 12. júna na nitrianskom výstavisku.
viac
19.02.2019
Rybári, poľovníci a včelári sa stretnú na nitrianskom výstavisku
Množstvo noviniek pre rybárov, poľovníkov a včelárov predstaví jubilejný 10. ročník kontraktačno-predajnej výstavy Rybárstvo a Poľovníctvo a 5. ročník predajnej výstavy včelích potrieb a produktov Včelárstvo. Výstavy sa uskutočnia na výstavisku Agrokomplex v Nitre od 22. do 24. februára tohto roka.
viac
21.11.2020
Štátny podnik vyrubil Nitre nájomné za testovanie, poslancov pobúril
Viacerých nitrianskych mestských poslancov rozhorčila zmluva medzi mestom Nitra a štátnym podnikom Agrokomplex – Národné výstavisko. Podľa nej má mesto štátnej firme zaplatiť vyše 29 000 eur za to, že mesto v areáli Agrokomplexu zriadilo počas plošného testovania šesť odberných miest.
viac
29.12.2022
Nitrianska galéria ponúka virtuálne prehliadky svojich výstav
Nitrianska galéria pripravila pre svojich priaznivcov virtuálne 3D prehliadky aktuálnych výstav. Medzi sviatkami si tak môžu z pohodlia domova pozrieť expozície, ktoré sú umiestnené v Reprezentačných sálach i v Galérii mladých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %