Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.04.2019 09:25

Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky


Ilustračný výrez plagátu


Salaš Zbojská Zbojnícky dvor Vás v nedeľu 5. mája srdečne pozývame na tradičné podujatie, unikátne svojim charakterom, ktorým spoločne obnovíme tradície spred 100 rokov spojené so salašníctvom.


Salaš Zbojská, Matica Slovenská spolu s oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE pripravili podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky, ktoré sa uskutoční v areáli Salaša Zbojská, medzi Obcou Pohronská Polhora a mestom Tisovec. Podujatie je oslavou našich predkov, valachov a ich kultúry, pôvodnej valaskej  gastronómie, jej umenia a rozmanitostí v sprievode bohatého kultúrneho programu. Dátum nie je náhodný. Vynimočné obdobie v roku sa spája s prvým vyháňaním oviec na pašu. ,,Juraj otvára zem bylinám a hadom". V tejto tradícii sa bude niesť aj nedeľný program. Zrána prídu valasi so svojimi ovcami z okolitých chotárov, stáda oviec sa spoja, zamiešajú a požehnajú pri Kaplnke Sv. Juraja priamo na Salaši Zbojská. Tradičným aktom bude sprevádzať pán Martin Tesák. Následne sa ovce prvý krát vyženú sa pašu a odídu s valachmi, ktorí sa budú o ne starať a chrániť och po celý poľnohospodárky rok. Hostia sa môžu ďalej tešiť na program, počas ktorého sa predstavia na  Salaši Zbojská a areali Halaša: Janoštinovci - rozprávanie o zvykoch na Orave a piesne Štefánikovci - rozprávanie o zvykoch a piesne ZAF- Pohronci - rozprávanie a piesne Priechod FS Heľpan a chlopi - rozprávanie a piesne s tancom Marian Čupka Valaské súťaže pre deti

Sprievodný program:

Remeselné trhy Animácie v nadväznopsti na valaskú kultúru Jazda na koníkoch

Na čom si pochutíte?

Hostia budú mať možnosť ochutnať pôvodnú valaskú kuchyňu z domácej produkcie Salaša Zbojská od výborných ovčích syrov, bryndze, pečenú baraninku, či  Tľapkance, Tisovské šúľance a nielen to.

Veríme, že spoločne prežijeme krásny deň a uctíme si ducha našich predkov. Všetci sú vítaní v krojoch, podujatie bude prebiehať v čarovnom prostredí salaša, preto si nezabudnite zobrať deky a vychutnať čerstvý vzduch priamo pod holým nebom za sprievodu bečania oviec a štrngania zvoncov.

Vstupné zadarmo!

 

Autor: (SZ-MS-OOCR-región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2018
DEŇ KROJA sa blíži. ZMOS preto zriadil špeciálnu emailovú adresu.
Združenie miest a obcí Slovenska je partnerom jedinečného podujatia, v ktorom sa spája regionálna kultúra so spoločnou históriou. Ide o podujatie „Deň kroja“, ktoré vnímame ako príležitosť prezentovať kultúrne dedičstvo a zvyky z jednotlivých kútov našej krajiny na jednom mieste.
viac
28.10.2018
V Turčianskom Sv. Martine pred 100 rokmi prijali Deklaráciu slovenského národa
Pred 100 rokmi v Turčianskom Svätom Martine účastníci deklaračného zhromaždenia, ktoré zvolal politik a advokát Matúš Dula, prijali 30. októbra 1918 Deklaráciu slovenského národa, známu aj pod názvom Martinská deklarácia.
viac
01.09.2021
Vyhlásenie ZMOS ku Dňu Ústavy SR
Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky zdôrazňuje, že skutočnú úctu k základnému zákonu štátu vyjadríme jej dodržiavaním a rešpektovaním.
viac
16.11.2023
ZMOS si pripomenul blížiaci sa sviatok 17. novembra
Blížiaci sa sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, si pripomenulo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zastúpené predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ústrednou riaditeľkou Kancelárie ZMOS Zuzanou Špačekovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %