Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
06.07.2019 09:10

Až 29 ton odpadu neskončilo na skládke vďaka zavedeniu kompostovania


Obec Švábovce v okrese Poprad


V obci Švábovce, v okrese Poprad sme počas minulého roka z prostriedkov obecného rozpočtu zakúpili 210 záhradných kompostérov. Pre tento krok sme sa v obci rozhodli preto, aby sme splnili legislatívnu povinnosť a umožnili občanom triediť biologicky rozložiteľný odpad.


Kompostovať môže každá domácnosť v kvalitných kompostéroch s dlhou životnosťou. Výhodou je, že samospráva šetrí prostriedky v porovnaní so zvozom bioodpadu z hnedých nádob. Navyše si v kompostéroch občania vyrobia hnojivo pre záhrady a bioodpad nehnije v nádobách, ktoré by sa vyvážali len v určitých intervaloch.

Okrem rozdania kompostérov sme sa v Švábovciach snažili zabezpečiť dostatok informácií pre každú domácnosť formou prednášok a informačných materiálov. Cieľom bolo urobiť kompostovanie pre občanov zrozumiteľné, aby si vedeli poradiť v rôznych situáciách a získali cenné rady od skúsených odborníkov, ktorí sa kompostovaniu venujú dlhé roky. Aj preto bolo získanie kompostéra podmienené účasťou na prednáške aspoň jedným zástupcom domácnosti. Informovanosť v tejto oblasti sme nepodcenili a občania realizované aktivity hodnotili pozitívne.

Pre tento krok sme sa rozhodli z dvoch dôvodov. Jedným je už vyššie spomínaná legislatívna povinnosť. Ďalším dôvodom je naša snaha znížiť množstvo skládkovaného odpadu. Keďže poplatky za zbieranie, manipuláciu a uloženie odpadu na skládku z roka na rok rastú, preto chce obec efektívne hospodáriť s financiami na odpadové hospodárstvo. Je veľmi dôležité, aby aj občania zodpovedne pristupovali k svojmu odpadu. Každá domácnosť ovplyvňuje mieru triedenia a celkové množstvo nevytriedeného odpadu uloženého na skládke. Od miery triedenia, ktorú dosahuje naša obec sa odvíja aj poplatok za skládkovanie odpadu, ktorí sa bude každoročne zvyšovať.

Po prvom roku od zavedenia využívania záhradných kompostérov sa môže obec pochváliť výbornými výsledkami. Podarilo sa nám znížiť množstvo skládkovaného odpadu v roku 2018 o 11,82 % v porovnaní s rokom 2017. Očakávali sme, že množstvo odpadu poklesne, no z výsledku sme boli príjemne prekvapení. V roku 2018 v obci pribudlo 20 nových domácností, čo v konečnom dôsledku malo zvýšiť množstvo produkovaného odpadu. Zavedením kompostovania skončilo na skládke o 29,01 ton menej odpadu ako v roku 2017 – čo predstavuje o 18,7 kg odpadu menej na jedného obyvateľa (Priemerná ročná produkcia ZKO na obyvateľa Slovenska sa pohybuje okolo 393 kg).

Ako starosta obce som hrdý na zodpovedný prístup občanov. Viem však, že je ešte čo zlepšovať. Ak chceme kvalitné životné prostredie aj pre naše deti a ďalšie generácie, je potrebné aby sme preto urobili niečo už dnes. Kompostovať čo sa dá, triediť odpad, vyberať si lokálne produkty od slovenských výrobcov, ktoré neprecestujú polovicu Zemegule. Motivujme občanov, aby boli zodpovední aj pri nakupovaní a nenosili si domov zbytočné plasty, či nekupovali to čo nepotrebujú. Pretože každé naše spotrebiteľské rozhodovanie do určitej miery vytvára odpad.

 

 

Autor: Ing. Ján Mlynár, starosta obce


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2019
Triedenie bioodpadu je podstatné pre zvyšovanie percenta recyklácie na Slovensku
Keďže z „vyhodeného“ papiera, skla, kovov a dokonca aj plastov ako komunálneho odpadu sa na Slovensku vytriedi (recykluje) vyše 60 percent, pri dobiehaní západnej Európy ostáva podstatným problémom slovenské zaostávanie v zbere rozložiteľného biologického odpadu.
viac
15.02.2020
Kde v Británii triedia bioodpad, tam produkujú menej potravinového odpadu
Každoročne o 16 kg potravinového odpadu menej vyhadzuje waleská, škótska alebo anglická rodina, ktorá triedi bioodpad. Potvrdil to päťročný britský prieskum.
viac
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %