Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.03.2023 08:35

21. marec – Svetový deň spánku


Ilustračná snímka


Svetový deň spánku je každoročné podujatie organizované od roku 2008 Svetovou spánkovou spoločnosťou s cieľom poukázať na prínosy kvalitného a zdravého spánku, jeho význam pre zdravie a život ľudí, ale tiež upozorniť na problémy súvisiace so spánkom.


Každoročne pripadá na piatok pred jarnou rovnodennosťou, preto sa dátum jeho konania stále mení. V tomto roku je Svetovým dňom spánku 21. marec, kedy sa konajú rôzne aktivity na celom svete, zamerané na zvýšenie povedomia o význame spánku, podporu prevencie a liečby porúch spánku.

Spánok je základnou ľudskou potrebou, podobne ako jedlo a pitie, a má zásadný vplyv na naše fyzické i duševné zdravie. Nedostatok spánku, ale aj nekvalitný spánok nepriaznivo vplýva na naše zdravie z krátkodobého i dlhodobého hľadiska. Medzi krátkodobé dôsledky nedostatočného alebo nekvalitného spánku patrí negatívny dopad na našu pozornosť, pamäť a schopnosť učenia. Z dlhodobého hľadiska sa nekvalitný spánok alebo jeho nedostatok spája s významnými zdravotnými problémami, ako sú vysoký tlak krvi, obezita, diabetes a oslabenie imunitného systému.

Dostatočný a kvalitný spánok obnovuje naše fyzické i psychické sily a zlepšuje schopnosť sústrediť sa počas dňa, aj schopnosť učiť sa a na druhej strane únava spôsobená nedostatočným spánkom môže človeka fyzicky, mentálne i emocionálne zaťažiť.

Základom predchádzania problémov so spánkom je dodržiavanie zásad tzv. spánkovej hygieny, ktorá spočíva v rešpektovaní fyziologických potrieb striedania denných rytmov a spánku každého človeka a v minimalizovaní rušivých vonkajších vplyvov.

V súvislosti s prudkým rozvojom informačných technológií je treba poukázať aj na ich rušivé pôsobenie na fyziologické procesy v organizme, vrátane vplyvu na spánkový rytmus človeka. Modré svetlo, ktoré je tvorené elektronickými zariadeniami (TV, elektronické čítačky, mobily, tablety,...) potláča tvorbu melatonínu, ktorého dostatočné množstvo je pre kvalitný spánok nevyhnutné. Pre zaistenie kvalitného spánku a dostatočnej produkcie hormónu melatonínu by sme sa mali vo večerných a nočných hodinách vyhnúť pôsobeniu modrého svetla tvoreného elektronickými zariadeniami a pred spaním by sme tieto elektronické zariadenia nemali vôbec používať.

RÚVZ so sídlom v BB s cieľom zvýšiť povedomie o dôležitosti spánku poskytuje v poradni zdravia informácie aj o pravidlách spánkovej hygieny a realizuje tiež prednášky za účelom edukácie a zvýšenia informovanosti o potrebe zdravého spánku na školách. V tomto roku o prednášku Pravidlá zdravého a pokojného spánku prejavilo záujem 5 škôl z okresu Banská Bystrica a 4 školy z okresu Brezno, ktoré sa zrealizujú v priebehu mesiaca marec. ,,Aktuálne sme už uskutočnili 17 prednášok s celkovým počtom 345 edukovaných,“ uviedla Mgr. Petra Koppová, PhD.

,,V prípade záujmu o takúto prednášku, ako aj o vyšetrenie v poradni zdravia, sme tu pre Vás počas celého roka na t. č. 048/4367 422, 424, 421 alebo na e-mailovej adrese poradna.zdravia@vzbb.sk,“ doplnila na záver Mgr. Petra Koppová, PhD.

Autor: PaedDr. Michaela Ondirová, RÚVZ  v Banskej Bystrici 


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
20.03.2019
Do materských škôl v Banskej Bystrici zavítala Zúbková víla s kufrom zdravia
„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %