Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.05.2017 05:19

208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom


Pozvánka.


Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.


Návštevníci Bratislavy sa často pristavia pri železných delových guliach, ktoré uviazli v murive veže starej radnice, či kláštora Milosrdných bratov na Námestí SNP. Pripomínajú nám dodnes delostrelecké bombardovanie Bratislavy francúzskym cisárom Napoleónom. V roku 1809 sa totiž cisár pokúšal dobyť Bratislavu. Obrane Bratislavy velil generál Bianchi. Stret napoleónskych vojsk s rakúsko-uhorskou armádou a kruté boje sa odohrali na pravom brehu Dunaja v Petržalke. Napoleón Bratislavu nikdy nedobil silou, „ubránili sme sa“.

Podujatia sa zúčastní približne 450 bojovníkov – nadšencov z radov fanúšikov historických bojov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska.

Počas podujatia budú pripravené aj sprievodné podujatia pre deti, prezentácia dobového vojenského táborenia , prezentácia dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba.

Podrobný program celého podujatia nájdete na: http://gob.sk/event/1258/208-vyrocie-obliehanie-bratislavy-napoleonom.

 

 

Autor: (brt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona
Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.
viac
21.07.2017
Nenechajte si ujsť pestrý víkend v bratislavskom regióne
Návštevníci bratislavského regiónu sa tento víkend môžu tešiť na podujatia Bratislava in the sky, LARP Kráľovstvo Vína, Summer Night Hafla 2017 - Oriental Garden party, Iva Bittová & Mucha Quartet (Viva Musica), Muž so železnou maskou na Červenom Kameni, Svätojakubský jarmok, 3. GULÁŠ FEST.
viac
24.08.2017
Námestie slobody ožíva
Hlavné mesto pokračuje v revitalizácii Námestia slobody, ktoré bolo dlhodobo v dezolátnom stave. Po ukončení prvej etapy revitalizácie chceme na námestie vrátiť život. V piatok 25. augusta pozývame všetkých na podujatie Námestie slobody ožíva, ktoré sa uskutoční od 18. hodiny.
viac
04.10.2017
Biela noc aj tento rok v regióne
Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %