Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.08.2021 09:50

Žiadatelia o nájomný byt budú musieť zaplatiť finančnú zábezpeku


Ilustračná snímka: mesto Partizánske


Budúci nájomníci v nájomných bytoch v Partizánskom budú musieť pred podpisom zmluvy zložiť zábezpeku vo výške šesťnásobku mesačného predpisu nájomného.


Byt budú môcť získať i občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v meste. Počítajú s tým nové pravidlá prideľovania bytov, ktoré v rámci aktualizácie príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok (24. 8.).       

Aktualizáciou VZN reaguje samospráva na výstavbu nového bytového domu na sídlisku Šípok, v rámci ktorého má záujem spolupracovať pri obsadzovaní bytov. "Aktualizáciou by sa malo dosiahnuť zníženie rizika vzniku situácie, že takýto byt bude pridelený žiadateľovi, ktorý počas užívania bytu nebude schopný platiť zálohové platby spojené s užívaním nájomného bytu," ozrejmila radnica v dôvodovej správe.       

VZN tiež po novom rieši povinnosť žiadateľa uhradiť finančnú zábezpeku pred podpisom zmluvy o nájme v nájomných bytoch, ktoré nespadajú do kategórie bytov z výstavby financovanej zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR. "Finančná zábezpeka slúži na zabezpečenie platenia dohodnutého nájomného, dohodnutých úhrad spojených s užívaním nájomného bytu a nepoškodzovania bytu," vysvetlila samospráva.      

Finančnú zábezpeku vo výške trojnásobku mesačného nájomného budú v zmysle návrhu poslankyne Márie Hazuchovej platiť žiadatelia z presne vymedzených bytových domov, ktorí sú v zlej sociálnej situácii.      

Žiadatelia o pridelenie novopostaveného alebo zrekonštruovaného bytu tiež musia predložiť potvrdenie o príjme. Do žrebovania o pridelenie bytu budú zaradení aj žiadatelia bez trvalého pobytu v meste Partizánske, ktorí sú povinní v prípade pridelenia bytu prihlásiť si trvalý pobyt v meste najneskôr do 30 dní od podpísania nájomnej zmluvy.      

"Som presvedčený, že pokiaľ bude mať mestská rada a mestské zastupiteľstvo vôľu rokovať o zámere odkúpenia bytového domu na Šípku, bude toto VZN znamenať, že budeme lepšie pripravení na procedúru otvoreného a transparentného prideľovania bytov ľuďom, ktorí pracujú, majú sociálne návyky a sú integrovaní," skonštatoval primátor Jozef Božik.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.12.2019
Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá
Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
30.11.2021
Obyvatelia Bojníc budú môcť rozhodnúť o využití časti financií z rozpočtu
Bojničania budú môcť rozhodnúť o využití časti financií z mestského rozpočtu. Pravidlá participatívneho rozpočtu určuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré schválili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.
viac
24.11.2023
Bratislava: Nájom bytov vo vlastníctve mesta bude mať nové pravidlá
Nájom bytov vo vlastníctve hlavného mesta bude mať v budúcnosti nové pravidlá. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. septembra 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %