Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.12.2020 01:20

Schválené VZN má poskytovanie dotácií stransparentniť a zefektívniť


Úrad KSK.


Poskytovanie dotácií z rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK) právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom sa bude od nového roka riadiť novými pravidlami.


Zastupiteľstvo KSK v pondelok schválilo v tejto oblasti nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku bude nový systém transparentnejší a prispeje k efektívnejšej a systematickej podpore trvalo udržateľného rozvoja kraja.

Podpora z rozpočtu KSK sa bude prideľovať na základe dotačných programov, ktoré na príslušný rok vypracuje Úrad KSK. Zastupiteľstvo schváli celkovú výšku finančných prostriedkov určenú na dotácie. Po spracovaní programov bude následne pripravená výzva, v ktorej budú okrem oblastí podpory zverejnené aj konkrétne dátumy prijímania žiadostí o dotáciu i pravidlá, spôsob a kritériá hodnotenia jednotlivých žiadostí. „Aktívne zverejňovanie celého procesu prideľovania dotácií prispeje k zvýšeniu transparentnosti dotačnej politiky Košického samosprávneho kraja a zároveň uľahčí potenciálnym žiadateľom prístup k dotáciám,” uviedol Trnka. Nové VZN vzniklo podľa jeho slov na základe odporúčaní organizácie Transparency International Slovensko (TIS).

Okrem dotačnej schémy môže predseda KSK na základe zverejnenej výzvy poskytnúť aj tzv. Individuálne dotácie, a to v celkovej výške do 50 percent celkovej sumy vyčlenenej v rozpočte na dotácie.

Zastupiteľstvo zároveň schválilo štatút dotačnej komisie KSK pre poskytovanie dotácií, ktorá bude mať 13 členov, z toho 11 sú krajskí poslanci a dvaja zamestnanci Úradu KSK. Komisia bude schvaľovať žiadosti o poskytnutie dotácie na základe poradia zostaveného podľa odborného hodnotenia, hodnotenia poslancov alebo hlasovania verejnosti.

Nový systém kritizoval poslanec Emil Kočiš s tým, že podľa neho je naopak menej transparentný a viac byrokratický oproti súčasnému stavu. Za VZN hlasovali 40 poslanci, zdržali sa 14, proti nebol nikto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Karlova Ves bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel
Firmy, združenia, spolky, organizácie a rovnako tak podnikatelia so sídlom alebo sférou činnosti na území bratislavskej Karlovej Vsi budú môcť i v tomto roku požiadať mestskú časť o dotáciu, určenú pre verejnoprospešné služby a účely, podporu podnikania a zamestnanosti.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
05.01.2021
Komárno pripravuje cyklotrasy, zapojí sa i do systému zdieľaných bicyklov
Mesto Komárno v priebehu minulého roka investovalo do viacerých projektov zameraných na rozvoj cyklistickej infraštruktúry. Zameralo sa na budovanie stojísk na bicykle a do prípravy projektov na nové cyklotrasy.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %