Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.05.2021 11:25

Petržalské parkoviská budú opäť zaregulované


Ilustračná snímka.


Obyvatelia aj návštevníci najväčšej mestskej časti si pripomínajú, ako funguje parkovanie bez parkovacej politiky.


Pravidlá parkovania budú v Petržalke znovu platné. Rozhodli o tom petržalskí poslanci na piatkovom (7. 5.) mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, na ktorom schválili nové všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel (VZN) na území mestskej časti.

Pravidlá parkovacieho systému znovu nadobudnú platnosť 15 dní od schválenia nového VZN, čo reálne znamená od nedele 23. mája 2021. Do soboty polnoci môžu návštevníci Petržalky parkovať aj na už zaregulovaných, takzvaných modrých parkoviskách, úplne zadarmo.

Platnosť VZN o dočasnom parkovaní sa pozastavila koncom apríla, čo znamená, že asi tri týždne sú petržalské parkoviská všetkým k dispozícii bezplatne.

Dôvodom bol predpoklad mestskej časti, že celomestská parkovacia politika odštartuje podľa plánu, teda v januári 2021 a platnosť jej VZN tak bude dostatočná, čo sa ale nestalo.

„Na dočasné pozastavenie pravidiel parkovacieho systému na území Petržalky, samozrejme, berieme ohľad. Kontroly vozidiel i prípadné pokutovanie ich majiteľov sú až do dňa účinnosti nového VZN rovnako pozastavené. A platí to aj pre platby, ktoré momentálne tiež nevyberáme,“ uviedol na zasadnutí starosta Petržalky Ján Hrčka.

Znenie schváleného VZN ostáva nezmenené, teda zahŕňa prísnejšie pravidlá parkovania platné od 1. januára 2021, ktoré mestská časť zaviedla na svojom území tak pre rezidentov ako aj návštevníkov.

Medzi nimi je napríklad zredukovanie počtu vozidiel rezidentov na dve na osobu a tri na domácnosť, obmedzenie dĺžky vozidla na maximálne 5,4 metra či pridelenie návštevníckych hodín rezidentom podľa počtu vlastnených vozidiel.

Striktné podmienky platia od januára aj pre všetkých návštevníkov. Regulované parkoviská sú pre nich spoplatnené nepretržite 24 hodín, sedem dni v týždni sumou jedno euro za každú začatú hodinu parkovania.

Návrh nového materiálu podporili 26 poslanci, traja boli proti a dvaja sa hlasovania zdržali.

„Ďakujem všetkým kolegom, ktorí hlasovali v prospech nového VZN, vďaka čomu môže Petržalka pokračovať v nastavenej a funkčnej parkovacej politike aj ďalej a čo najskôr,“ uzavrel starosta Hrčka.

 

Autor: (Mária HALAŠKOVÁ, hovorkyňa Petržalky)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh VZN k parkovacej politike
Hlavné mesto SR Bratislava zverejnilo návrh všeobecne záväzného nariadenia (ďalej VZN), ktorým sa môže zaviesť do praxe jednotná parkovacia politika v Bratislave.
viac
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
19.10.2020
Bratislava pripravuje spustenie parkovacej politiky na jeseň 2021
Celomestská parkovacia politika v Bratislave nebude spustená začiatkom roka 2021, ako sa plánovalo, ale až na jeseň 2021. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že od augusta beží verejné obstarávanie na jadro parkovacieho systému ParkSys.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %