Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.07.2022 10:35

Zvolen plánuje vybudovať ďalšie polopodzemné kontajnery


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Zvolen plánuje vybudovať polopodzemné kontajnery na komunálny a triedený odpad na ulici Martina Rázusa. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk na túto zákazku, samospráva ju zverejňuje na svojej oficiálnej webstránke. Jej predpokladaná hodnota je 37 443 eur bez DPH.


Kontajnery budú slúžiť obyvateľom vybraných bytových domov. "Uchádzač musí predložiť ponuku na celý predmet zákazky v požadovanom rozsahu, obsahu a kvalite," uvádza mesto s tým, že nie je možné rozdelenie predmetu zákazky ani jej variantné riešenie.

Oznámenie informuje, že záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 20. júla. Kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena.

Veľkokapacitné kontajnery sú čiastočne zabudované v zemi, pričom sú zostrojené tak, že zabraňujú spätnému výberu odpadu. V jednom kontajneri je zhutnený odpad a umiestnením pod zemou sa znižuje intenzita jeho biologického rozkladu spojeného so zápachom. Vyprázdňujú sa zospodu, vďaka čomu ostáva otvor pre vhadzovanie čistý. Ich hĺbka znemožňuje opätovné vyhadzovanie odpadu, a tak v okolí nevzniká neporiadok.

Cieľom samosprávy tiež je, aby autá chodili ku kontajnerom len vtedy, keď sú plné. "Zmenšujú sa tak náklady na vývoz i uhlíková stopa, ubúdajú výfukové plyny či hluk z nákladných smetiarskych vozidiel," podotkla vlani pri osádzaní polopodzemných kontajnerov vo Zvolene primátorka Lenka Balkovičová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
13.05.2018
OLO poskytne finančný príspevok na ďalšie polopodzemné kontajnery
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) poskytne zo svojho rozpočtu na tento rok finančný príspevok vo výške 200.000 eur bez DPH na vybudovanie ďalších polopodzemných kontajnerov v hlavnom meste. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
10.06.2018
O príspevok na polopodzemné kontajnery je možné požiadať do augusta
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) predĺžila termín podávania žiadostí o pridelenie finančného príspevku na vybudovanie polopodzemných kontajnerov v hlavnom meste do 1. augusta. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
13.03.2021
Šaľa chce pokračovať v budovaní stojísk s polopodzemnými kontajnermi
Šalianska radnica pripravuje II. etapu zmeny svojho odpadového hospodárstva. V rámci nej bude pokračovať v budovaní stojísk s polopodzemnými kontajnermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %