Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
25.09.2023 03:05

ZMOS prichádza s podanou rukou pre slovenské samosprávy v zahraničí


Predseda ZMOS Jozef Božik s predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milošom Kotercom


Rokovanie predsedu ZMOS Jozefa Božika s predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milošom Kotercom bolo pokračovaním v rozbehnutej spolupráci.


Tá začala v júli tohto roka a bude pretavená do memoranda o spolupráci. Udeje sa tak v nadväznosti na nové aktivity a stanovy ZMOS, ktoré boli na návrh predsedu ZMOS Jozefa Božika schválené na tohto týždňovom mimoriadnom sneme ZMOS. Ten bol v poradí 35. snemom najstaršej a najväčšej organizácie reprezentujúcej obce a mestá v Slovenskej republike.

„Nové stanovy tiež vytvárajú priestor pre tzv. asociovaných členov, to znamená slovenské obce a samosprávy mimo územia Slovenskej republiky. Keďže Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v minulosti evidoval záujem samospráv v zahraničí o bližšiu spoluprácu so slovenskými samosprávami, ZMOS prvýkrát v histórii prichádza s podanou rukou k spolupráci pre slovenské samosprávy v Maďarsku, v Rumunsku, v Srbsku a v Chorvátsku,“ informoval predseda ZMOS Jozef Božik po rokovaní, ktoré sa v priestoroch Kancelárie ZMOS v Bratislave uskutočnilo v piatok 22. septembra 2023.

Predsedovia ZMOS a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa spoločne budú snažiť napĺňať priority, o ktorých predseda ZMOS Jozef Božik hovoril na sneme ZMOS. Tlmočil jasnú víziu budovania ZMOS ako platformy, ktorá pomáha, chráni a spája.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
20.07.2018
Úspech začína informáciami
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska zameraného na cezhraničný potenciál vyplýva, že takmer 50 % samospráv má len čiastočné informácie o finančných mechanizmoch podporujúcich cezhraničnú spoluprácu. A pritom by uvítali viac informácií.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %