Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
18.11.2023 08:50

ZMOS na pietnej spomienke na obete komunistického režimu


Snímka z pietnej spomienky na obete komunistického režimu. Zdroj: ZMOS


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka sa na pozvanie Konfederácie politických väzňov Slovenska zúčastnili na pietnej spomienke na obete komunistického režimu pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.


Jej dejiskom bol v piatok 17. novembra 2023 pamätník Brána slobody na Devíne. Pietna spomienka sa konala za účasti predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho i viacerých členov vlády SR. Súčasťou pietnej spomienky bolo aj kladenie vencov a príhovory hostí.

„Po skončení oficiálneho programu sme o aktuálnej finančnej situácii samospráv krátko hovorili s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim a priestor bol aj na rozhovor s Petrom Kmecom, podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS si sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, pripomenul v stredu 15. novembra 2023 pri pamätníku Brána Slobody na Devíne a pri Pamätníku obetiam nacistickej okupácie Petržalky na tamojšom cintoríne.

„Uctili sme si pamiatku obetí totalitných režimov, ktoré na území dnešného Slovenska v rokoch 1939 – 1989 pripravili o život tisíce nevinných ľudí. ZMOS má záujem týmito aktivitami napomáhať budovaniu hodnotovej spoločnosti, v ktorej úcta k histórii a jej poznanie znamená posilnenie hodnotového ukotvenia akcentujúceho slobodu, demokraciu, pravdu a spravodlivosť,“ uviedol vtedy predseda ZMOS Jozef Božik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.08.2016
Inštitút nútenej správy a ozdravný režim
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
04.09.2020
Spomienka na obete holokaustu aj za účasti predsedu NR SR a predsedu vlády
Mestský Park v Seredi bude miestom pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Podujatie organizuje Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Galantským osvetovým centrom, mestom Sereď a Múzeom holokaustu v Seredi.
viac
19.11.2022
Celoslovenská pietna spomienka za obete dopravných nehôd
Cieľom je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky dopravných nehôd. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %