Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.02.2024 10:05

Zmeny rokovacieho poriadku zastupiteľstva majú zvýhodniť verejnosť


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Nitra


Nitrianska radnica pripravuje zmeny rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva (MsZ) i jeho odborných komisií. Podľa mestského úradu vychádzajú z hodnotiacej správy Transparency International Slovensko.


Ich cieľom má byť znižovanie korupcie, zvýšenie transparentnosti inštitúcií a umožnenie občanom diskutovať a vyjadrovať svoj názor priamo na zasadnutiach MsZ.         

Dodatky k rokovaciemu poriadku budú nitrianski mestskí poslanci schvaľovať na svojom rokovaní 29. februára. Kým v súčasnosti môže verejnosť diskutovať na rokovaní zastupiteľstva iba vtedy, ak to poslanci v hlasovaní schvália, v prípade odsúhlasenia zmien to už nebude potrebné. Rečníci by po novom mohli vystúpiť aj bez toho, aby to museli vopred schváliť poslanci. Rovnako by mali fungovať aj zasadnutia odborných komisií, ktoré by mali byť podľa navrhovaných zmien "spravidla verejné".         

Ďalšie navrhnuté úpravy rokovacieho poriadku mestských poslancov zohľadňujú upozornenie prokuratúry, ktorá reagovala na to, že poslanci neoprávnene ukladajú úlohy prednostovi a ďalším zamestnancom mestského úradu. "Z upozornenia vyplýva, že kompetencia ukladania úloh prednostovi a zamestnancom mesta prináleží v zmysle zákona len primátorovi," pripomenula radnica.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Nitra chce zabezpečiť MHD vlastným dopravným podnikom
Mesto Nitra sa rozhodlo vytvoriť vlastný dopravný podnik, ktorý bude zabezpečovať výkony mestskej autobusovej dopravy v Nitre. Zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku s možnosťou kapitálového vstupu prepravcu schválili mestskí poslanci.
viac
01.08.2020
Program rozvoja mesta bude reflektovať na transformáciu regiónu
Nový program rozvoja mesta (PRM) Handlová bude reflektovať na transformáciu regiónu horná Nitra po ukončení ťažby uhlia. Prípravu strategického dokumentu zdržala pandémia nového koronavírusu, pracovné skupiny opäť začali s jeho realizáciou, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
08.03.2023
Nová cyklotrasa prepojí mestské časti Mlynárce, Diely a Klokočina
Magistrát v priebehu februára ukončil všetky vegetačné práce a aktuálne pripravuje celú trasu na jednotlivé konštrukčné vrstvy, informoval odbor dopravy na Mestskom úrade v Nitre. Práce majú byť ukončené najneskôr do októbra tohto roka.
viac
19.06.2023
Ceny krátkodobého cestovného lístka v MHD sa zvýšia
Rastúce ceny pohonných látok sú hlavným dôvodom nárastu ceny krátkodobého lístka v mestskej hromadnej doprave v Nitre. Zvýšenie ceny odsúhlasilo v pondelok mestské zastupiteľstvo. Cena krátkodobého lístka sa tak v meste pod Zoborom zvyšuje po 11 rokoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %