Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
05.08.2022 12:35

Živý včelársky skanzen v Moravanoch ponúka i apiterapiu


Ilustračná snímka.


Živý včelársky skanzen, ktorý vo štvrtok otvorili v obci Moravany v Michalovskom okrese, poskytuje návštevníkom možnosť zoznámiť sa so životom včiel v historických úľoch i prácou včelárov, a tiež zažiť apiterapiu.


Exteriérové múzeum včelárstva vzniklo vďaka aktívnej včelárskej komunite na čele so starostom obce Vladimírom Čeklovským. Informovala o tom výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) Lenka Vargová Jurková.

"Zvedavci, nadšenci aj rodiny s deťmi v skanzene objavia včelín v podobe domčeka, ktorý je upravený na spánok a oddych priamo na včelích úľoch. Stačí si iba ľahnúť do apidomčeka, dýchať vzduch s vôňou medu, vosku, propolisu a započúvať sa do pokojného bzučania pod vami," uviedla o ponúkanej apiterapii.

V obecnom parku môžu návštevníci vidieť dobové úle, akými sú rôzne kláty, figurálne, slamené či šašinové úle, ale aj moderné úle používané v súčasnosti, všetky obývané včelími rodinami. "Včelárska, ale i laická verejnosť si bude môcť pozrieť život včiel bezpečne s podrobnými informáciami a odborným výkladom," ozrejmila Vargová Jurková. Ako doplnil Čeklovský, miestni včelári sa s návštevníkmi podelia o svoje skúsenosti s chovom včiel formou prednášok i praktických ukážok.

Podľa slov Vargovej Jurkovej sa podobný areál, ktorý KOCR KRT otvorila vlani v Hrabušiciach na Spiši, stretol u verejnosti s "obrovským úspechom". "Navštevujú ho rodiny s deťmi, turisti, cyklisti, ale aj organizované výlety. Je to ideálne miesto aj na školské výlety a fakultatívne výlety počas dlhšej dovolenky. Preto veríme, že aj Moravany sa na Zemplíne stanú rovnako obľúbeným miestom," skonštatovala. Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka pripomenul, že v obci tiež od minulého roka funguje projekt Moravany po vode za poznaním, ktorý umožňuje vodákom výlet povodím rieky Ondava.

Projekt živého včelárskeho skanzenu podporila grantová schéma KSK Terra Incognita sumou 13.000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Košický kraj chce prilákať turistov do regiónu kampaňou Kraj sveta
Košický samosprávny kraj (KSK) spúšťa komunikačnú kampaň Kraj sveta, ktorá má do regiónu počas aktuálnej turistickej sezóny prilákať nových návštevníkov. Zameraná je na najzaujímavejšie miesta kraja, pamiatky svetového dedičstva UNESCO a ďalšie turistické, a to aj menej známe unikáty.
viac
16.10.2020
TSK podpísal memorandum o spolupráci s Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska
Podpora environmentálnej výchovy, zlepšovanie stavu životného prostredia na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a spoločná realizácia projektov je hlavným cieľom memoranda o spolupráci medzi TSK a Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska.
viac
10.05.2022
V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu
Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).
viac
01.07.2023
V skanzene pod hradom Ľubovňa otvorili novú expozíciu o priadkach
V Ľubovnianskom skanzene včera (30. júna) otvorili novú expozíciu. Návštevníci si ju môžu pozrieť v jednom z objektov múzea ľudovej architektúry, a to v drevenici z Jarabiny. Expozícia prináša pohľad na tradičnú obyčajovú príležitosť - na zimné priadky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %