Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.05.2022 09:30

V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu


Snímka zdroj: (slovenskycestovatel.sk).


Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).


Priblížiť má verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.

"Po vyše dvojročnom hľadaní vhodného pozemku sme nakoniec našli miesto, ktoré spĺňa väčšinu požadovaných kritérií, a to prítomnosť historických vinohradníckych prvkov (rúny, stienky, búdy), ľahká dostupnosť z centra mesta, výhľad na mesto a širšie okolie," spresnil Svätojurský vinohradnícky spolok, ktorý skanzen vytvoril v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a mestom Svätý Jur.

Pozemok s veľkosťou zhruba 18 árov sa nachádza v lokalite Panciere nad Bratislavskými záhumenicami. Je veľmi členitý, čiastočne skalnatý, porastený náletovými drevinami a kríkmi. Dostupný je pešo z Letohradskej ulice či autom po panelovej ceste z Bratislavských záhumeníc.

"Členitý pozemok sme vyčistili, vybudovali chodníky, vysadili vinič na kolovom vedení a postupne tu vzniklo miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny," spresnili tvorcovia skanzenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov
Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.
viac
12.05.2022
Hlavnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v polovici mája
Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu (15. 5.). Program pre návštevníkov sa začne o 12.30 h v stanici Tanečník. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
27.06.2022
Letné kúpalisko plánuje tohtoročnú sezónu otvoriť 1. júla
Letné kúpalisko v Detve plánuje tohtoročnú letnú sezónu otvoriť v piatok 1. júla. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
31.08.2022
Kaštieľ ožije po troch rokoch slávnosťami sv. Huberta
V areáli kaštieľa vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica sa 3. a 4. septembra budú opäť po trojročnej prestávke konať celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %