Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.07.2023 10:10

V skanzene pod hradom Ľubovňa otvorili novú expozíciu o priadkach


Ilustračná snímka


V Ľubovnianskom skanzene včera (30. júna) otvorili novú expozíciu. Návštevníci si ju môžu pozrieť v jednom z objektov múzea ľudovej architektúry, a to v drevenici z Jarabiny. Expozícia prináša pohľad na tradičnú obyčajovú príležitosť - na zimné priadky.


Múzeum ľudovej architektúry  pod hradom Ľubovňa, ktoré je jedným z najmladších na Slovensku, si v toto leto pripravilo novú časť expozície. Otvára sa v zrubovom trojpriestorovom dome s gánkom, ktorý v roku 1930 postavil v rusínskej obci Jarabina Vasiľ Jaseník. Expozícia má oficiálny názov Orjabinsky večirky a približuje, ako prebiehali pravidelné zimné stretnutia slobodných dievčat z jednej vrstvy v jednom dome – tzv. kúdeľnej izbe, kde priadli. Sprístupnenie expozície je naplánované  dnes 30.6. o 17-ej hodine. Súčasťou jej otvorenia je aj vystúpenie speváckej skupiny Poľana z Jarabiny

Čas priadok, ktorý trval od novembra do jari po fašiangy bol zameraný nielen na pradenie, ale aj vyšívanie, spievanie, tancovanie či rozprávanie strašidelných príbehov. Dievčatá obvykle priadli čistú konopnú alebo ľanovú priadzu. V ich chyžke nechýbali praslice s pradivom a kolovrátkami, ale aj masky, do ktorých sa dievky občas zahaľovali. Večierky sa po príchode mládencov končili zábavou mládeže, návštevami a hrami.

Charakter jednej z najzložitejších a najzdĺhavejších domácich prác žien v minulosti, spracúvanie ľanu na osobné, hospodárske i bytové tkaniny, ktoré zaniklo v 40. – 50. rokoch 20. storočia, dokumentuje aj expozícia Orjabinsky večirky v Ľubovnianskom skanzene. 

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Po desiatich rokoch otvoria brány Budatínskeho hradu a jeho kaplnky
Budatínsky hrad, ktorý bol od roku 2006 pre verejnosť uzavretý, čaká veľkolepé otvorenie.
viac
04.01.2017
V drevenom kostolíku v skanzene bude liturgia v staroslovienčine
V drevenom kostolíku v skanzene pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni sa bude v piatok 6. januára slúžiť Trojkráľová liturgia v najstaršom slovanskom jazyku - staroslovienčine. Začne sa o 13. hodine.
viac
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %