Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.01.2017 10:05

V drevenom kostolíku v skanzene bude liturgia v staroslovienčine


Drevený kostolík v skanzene pod hradom Ľubovňa.


V drevenom kostolíku v skanzene pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni sa bude v piatok 6. januára slúžiť Trojkráľová liturgia v najstaršom slovanskom jazyku - staroslovienčine. Začne sa o 13. hodine.


Rôznorodosť zvykov v regióne severného Spiša podčiarkuje aj slávenie Trojkráľovej liturgie. "Jej súčasťou je aj sprievod okolo chrámu s ikonou patróna svätostánku, sv. Michala archanjela. O výnimočnosť a autentickosť slávenia liturgie sa postará nielen najstarší slovanský jazyk, ale aj mužská spevácka skupina Šambriňci zo Šambróna," priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Erika Šalatová.      

Podľa nej sa región severného Spiša a Pienin vyznačuje aj rozmanitosťou etník, ktoré na jeho území žijú. Každé z nich si zachováva svoje tradície, ktoré súvisia aj so slávením Zjavenia Pána, teda s Troma kráľmi. "Počas tohto sviatku sa posväcujú domy, pričom nad dvere kňaz napíše, podľa aktuálneho roku, výraz v tvare 20-C+B+M-17, čo znamená Kristus nech žehná tento dom," priblížila Šalatová s tým, že traja králi boli prvými pohanmi, ktorí uverili v Ježiša. Podľa jej ďalších slov sa na východe v tento deň slávili Vianoce, čo je dodnes aktuálne u pravoslávnych veriacich, ktorí sú súčasťou regiónu Pienin a severného Spiša.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Múzeum sprístupnilo štvrtý depozitár, prezentuje archeológiu
Ľubovnianske múzeum nedávno sprístupnilo na hrade ďalší depozitár, tentoraz prezentuje zbierkové predmety z archeológie. Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík objasnil, že už niekoľko rokov systematicky pracujú na zlepšení podmienok na uchovávanie vzácnych artefaktov.
viac
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
09.01.2023
Hrad a skanzen vlani navštívilo viac ako 182 000 turistov
Hrad a skanzen v Starej Ľubovni počas minulého roka navštívilo viac ako 182 000 platiacich turistov. Potvrdil to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že v porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o zhruba 20 000 návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %