Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.02.2019 07:16

Zimné 4 živly budú venované téme nula


Plagát podujatia.


Hrané, dokumentárne aj experimentálne filmy, ktoré vo svojom programe ponúkne tohtoročný Zimný filmový festival 4 živly, bude spájať téma nula. V poradí 8. ročník podujatia sa bude v Banskej Štiavnici konať v dňoch 22. až 24. februára.


„Vlani sme venovali dvadsiaty ročník letnej verzie nášho podujatia téme 'Happy end' a povedali sme si, že bude na mieste po ňom – trochu nadnesene – začať od nuly,” objasnil výber témy výkonný riaditeľ 4 živlov Ondrej Starinský.

Zimná téma podľa jeho slov tradične predznamenáva tému letného festivalu, ktorou budú v auguste čísla. „Nula je podtémou, ktorá si zaslúži väčšiu pozornosť, aj preto sme jej venovali zimné 4 živly,” podotkol.       

Festival ponúkne tri dni naplnené filmami, ktoré si líšia dátumami vzniku i krajinami produkcie. Vedľa seba sa v programe objavia také rozdielne tituly ako sovietsky film Mesto Zero, povojnová reflexia Nemecko v roku nula alebo celkom nový dokumentárny film Dobrá smrť slovenského režiséra Tomáša Krupu, ktorý 4 živly uvedú v predpremiére za účasti tvorcov a tvorkýň.

Film sleduje osud nevyliečiteľne chorej ženy, ktorej posledným želaním je zomrieť dôstojne a rozhodne sa naplánovať svoju cestu za eutanáziou z Veľkej Británie do Švajčiarska, kým jej ešte zostávajú zvyšky síl.

V programe festivalu nebude chýbať vyhodnotenie tretieho ročníka súťaže Iné vízie SK, ktorá hľadá to najlepšie zo slovenskej audiovizuálnej tvorby, balansujúcej na pomedzí filmu, animácie a výtvarného umenia. Festival premietne päticu diel, ktoré do finále vybral kurátor András Csefalvay, víťaz prvého ročníka súťaže. Trojčlenná odborná porota spomedzi nich vyberie víťaza.

Program 8. ročníka Zimného filmového festivalu 4 živly doplní koncert zoskupenia Teatro Fatal, večerné párty, výstava výtvarného umenia, filmový kvíz či diskusia "Raňajky s...".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Centrum Banskej Štiavnice rozžiari festival Illumination
Historické centrum mesta sa v sobotu (18. 6.) v noci celé rozžiari vďaka multimediálnemu festivalu svetla Illumination - Banská Štiavnica.
viac
01.03.2018
Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov súťaže Mesto kultúry 2019
Mesto Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov, ktorí zabojujú o titul Mesto kultúry 2019. O víťazstvo v projekte Fondu na podporu umenia sa bude uchádzať spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou.
viac
09.06.2018
Jazzový festival prinesie hudbu aj na netradičné miesta
Banskú Štiavnicu rozozvučia od 21. do 24. júna tóny jazzu. Festival Zvuk for Štiavnica 2018 prinesie hudbu do kaviarní, barov ale aj na Námestie sv. Trojice, Kostola sv. Kataríny či lapidária Starého zámku.
viac
20.05.2019
Starý zámok ožije remeslami a zábavou
Starý zámok v Banskej Štiavnici sa stane koncom tohto týždňa dejiskom zábavy a miestom stretnutia remeselníkov. V piatok (24. 5.) a v sobotu (25. 5.) sa tam bude konať 22. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %