Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.09.2017 06:05

Žilinská ŽupaTOUR prilákala takmer 2 500 cyklistov


Cyklisti museli prekonať náročný terén v piatich unikátnych pretekoch.


Päť unikátnych pretekov zapojených do cyklosérie Žilinská ŽupaTOUR absolvovalo tento rok 2 449 cyklistov. Počas apríla až septembra precestovali historické regióny Žilinského kraja a postavili sa na štart cyklosúťaží v Turčianskych Tepliciach, Liptovskej Lúžnej, Súľove, Dolnom Kubíne a Snežnici.


„ŽupaTOUR sme vytvorili ako podporu dnešnému fenoménu, ktorým je cyklistika. Žilinský kraj je rajom pre bajkerov a okrem toho, že značíme a budujeme cyklotrasy, chceli sme priniesť cyklistom všetkých vekových kategórií dynamický projekt, v ktorom si otestujú svoje schopnosti a spoznajú krásy našich regiónov. Teší ma úspech tohto druhého ročníka, zapojilo sa takmer 2 500 nadšencov. Najstarší pretekár mal dokonca až 77 rokov, najmladší približne tri roky, takže sa len utvrdzujeme v tom, že cyklistika je pre každého a má zmysel ju v našom kraji rozvíjať,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár.

Ako ďalej priblížil koordinátor Žilinskej ŽupaTOUR Slavomír Strečanský, každý z účastníkov, ktorý absolvoval minimálne štyri z piatich pretekov, získal automaticky jedinečný župný cyklodres. „Minulý rok sme vrchnú časť dresu odovzdali takmer 60 cyklistom, tento rok si ju vybojovalo ďalších 40 pretekárov. Kompletný cyklodres vo farbách Žilinskej župy bude mať navyše 17 bajkerov, keďže obhájili úspechy z vlaňajšieho ročníka a zaslúžili si aj cyklonohavice, v župných farbách tak bude jazdiť už viac ako stovka bajkerov,“ zdôraznil S. Strečanský.

 

 

 

Ani tohtoročné preteky sa však nevyhli vplyvom nepriaznivého počasia. „Všetci cyklisti si zaslúžia náš obdiv a uznanie, šliapať v daždi, blate či horúčavách vyžaduje odhodlanie a schopnosť prekonať sám seba. Aj o tom je ŽupaTOUR, a preto verím, že pretekárov bude pribúdať a na cyklotrasách stretnem čoraz viac jazdcov v našich župných cyklodresoch,“ dodal J. Blanár s tým, že v podpore cyklistiky župa pokračuje i naďalej. „Stále jazdia naše cyklobusy na Turiec, Bystrickú a Terchovskú dolinu a rozbiehame tiež nové projekty budovania cyklotrás. Pribudne zaujímavý úsek z Budatína popri Váhu až do Trenčianskeho kraja a rovnako sme boli úspešní a získali spolufinancovanie z eurofondov na asfaltizáciu cyklochodníka z Budatína na Vodné dielo po ľavej strane Váhu, takže cyklisti budú môcť využiť nielen našu BikeKIU, ale taktiež tieto nové úseky,“ doplnil predseda ŽSK. Podľa jeho slov kraj intenzívne pracuje aj na cykloprepojení Turca s Horným Považím.

Výsledky druhého ročníka Žilinskej ŽupaTOUR a viac informácií nájdete na www.zupatour.sk.

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2017
Cyklisti opäť obsadia centrum mesta
Centrum Ružomberka bude v nedeľu 10. septembra dejiskom cyklistického podujatia Ružomberské schody. Zásadnú úlohu v hlavných pretekoch zohrajú tunajšie historické schody, po ktorých sa budú preháňať majstri dvoch kolies.
viac
08.09.2017
HAHADU 2017 je tu pre všetkých nadšencov horskej cyklistiky a behu
Už v sobotu 9. septembra 2017 má príležitosť každý, kto má rád cyklistiku a beh zdolať handlovské kopce na HAHADU 2017, v poradí 6. ročníku športového podujatia.
viac
04.10.2017
Primátorský deň v Žiline bude plný kultúry, otvorených dverí aj diskusie
V piatok 6. októbra sa žilinská samospráva ešte viac sprístupní verejnosti. Mesto Žilina pozýva občanov všetkých generácií na Primátorský deň, ktorý ponúkne bohatý program.
viac
26.11.2017
Turiec očami detí II.
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí II. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %