Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.10.2022 02:05

Žilinská župa získala ocenenie pre samosprávu Senior Friendly 2022


Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová


Žilinský samosprávny kraj získal ocenenie v rámci 7. ročníka celoštátnej súťaže Senior Friendly v kategórii samosprávy.


Hlavným cieľom projektu a súťaže o ocenenie Senior Friendly je upriamiť pozornosť na tých, ktorí napomáhajú tomu, aby sa seniorom žilo lepšie, kvalitnejšie a prispievajú svojimi aktivitami k zmene prístupu k seniorom. Tento zámer možno dosiahnuť zmenou postojov k starnutiu, a to na úrovni spoločnosti, ako aj medzi zamestnávateľmi a zamestnancami.

Organizátormi projektu a súťaže sú Klub Luna Senior Friendly, o.z. a Občianske združenie Bagar. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky. V rámci sedemročnej histórie súťaže už bolo ocenených viac ako 90 subjektov v kategóriách samosprávy, veľké spoločnosti, stredné spoločnosti a malé firmy, vrátane živnostníkov, kultúrne a vzdelávacie inštitúciu a zdravotnícke zariadenie. Ocenené boli aj osobnosti, ktoré prispievajú k realizácií cieľov projektu. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže o ocenenie Senior Friendly 2022 sa uskutočnilo v Zichyho paláci v Bratislave, aj za účasti riaditeľky odboru sociálnych vecí Ivety Ďurišovej.

Ako uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová: „Som poctená a vďačná za ocenenie, ktorého sa nám ako jedinej krajskej samospráve na Slovensku dostalo. Zároveň ocenenie vnímam ako prísľub toho, že je potrebné pokračovať v začatých aktivitách. Sme jedinou samosprávou na Slovensku, ktorá zriadila Radu seniorov ŽSK, aktívne ich zapájame do verejného života v Žilinskom kraji, reflektujeme na ich požiadavky s cieľom vytvárať pre nich optimálne životné podmienky. Rozvíjame terénne a ambulantné sociálny služby, modernizujeme centrá sociálnych služieb vo všetkých regiónoch, pričom našim cieľom je zaistiť pre našich seniorov lepšie podmienky. Celkovo sme od roku 2018 do rekonštrukcií zariadení investovali z vlastných zdrojov ŽSK viac ako 6, 726 mil. €.“

Rada seniorov ŽSK bola založená v roku 2018 ako stály poradný a konzultačný orgán predsedníčky ŽSK pre otázky postavenia seniorov v kraji. Cieľom Rady je hájiť záujmy a práva seniorov ŽSK, aktívne ich zapájať do verejného života, spolupracovať s organizáciami seniorov v Žilinskom kraji a podieľať sa na podpore aktívneho starnutia seniorov na území kraja.

Autor: (ts-ŽSK, Mgr. Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2018
Primátor dodatočne odovzdal cenu Senior roka aj známemu meteorológovi Iľkovi
V Červenom salóne Primaciálneho paláca osobne z rúk primátora Bratislavy Iva Nesrovnala prevzali dodatočne ocenenie Senior roka 2018 štyria Bratislavčania – Jozef Iľko, Gréta Hrdá, Oľga Rapavá a Peter Buček.
viac
01.02.2020
Župa ocení podnikateľské nápady stredoškolákov
Už o pár dní končí prihlasovanie na okrúhly desiaty ročník Stredoškolského podnikateľského zámeru. Nápadití stredoškoláci môžu svoje projekty prihlasovať do 7. februára 2020.
viac
20.11.2020
Mesto získalo ocenenie Senior Friendly
Mesto Nitra sa pripojilo k samosprávam, ktoré boli ocenené za pomoc a starostlivosť preukazovanú seniorom. Najvyššie ocenenie, ktorým je plaketa Senior Friendly, získali okrem Nitry aj mestá Banská Bystrica a Prešov.
viac
21.09.2021
Súťaž o ocenenie Senior Friendly
V poradí už šiesty ročník projektu a súťaže o ocenenie Senior Friendly je otvorený pre všetkých, ktorí nad rámec svojich povinností pomáhajú seniorom v aktívnom a dôstojnom živote i pri riešení neľahkých situácií, čo výrazným spôsobom ukázal čas pandémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %