Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
31.07.2021 10:05

Zabudnutá huta Etelka roky chátrala, teraz sa bojuje o jej záchranu


Národná kultúrna pamiatka (NKP) huta Etelka nachádzajúca sa v obci Nižná Slaná v časti Nižnoslanské Bane v okrese Rožňava po rokoch chátrania upadla do zabudnutia. FOTO TASR - Lukáš Mužla


Niekdajšie železné srdce Gemera teraz čaká na svoju záchranu a to vďaka neziskovej organizácii Barbora, ktorá chce z technickej pamiatky a okolitého areálu vytvoriť kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa verejnosť mohla dozvedieť viac nielen o histórii baníctva a hutníctva na Gemeri.


„Gemer bol železným srdcom Uhorska, huta Etelka zas bola železným srdcom Gemera. V týchto priestoroch sa od polovice 19. storočia spracovávala železná ruda a vyrábali sa hutnícke polotovary, ktoré sa rozposielali do celého sveta,“ uviedol predseda správnej rady neziskovej organizácie Barbora Jiří Vitáloš.       

Huta v Nižnej Slanej bola postavená grófom Emanuelom Andrássym, ktorý ju pomenoval po svojej matke. Spracovávanie železnej rudy v tunajšej vysokej peci ukončili na začiatku 20. storočia, samotná huta však naďalej slúžila na iné účely. „Hlavne po druhej svetovej vojne slúžil areál Nižnoslanskej Bani ako skladové a administratívne priestory. V 90. rokoch 20. storočia prešla Etelka do súkromných rúk ukrajinskej spoločnosti,“ poznamenal Vitáloš s tým, že huta a jej areál postupom času zarástla stromami a upadla do zabudnutia.       

Pred šiestimi rokmi sa Etelku podarilo do vlastníctva získať neziskovej organizácii Barbora, ktorá sa v spolupráci so spoločnosťou Elgeo – Banská snaží NKP zachrániť a zrevitalizovať. „Naším cieľom je tento priestor dostať do pôvodného stavu z roku 1910. V súčasnosti prebieha architektonický a stavebný prieskum, naplánovaný máme statický prieskum a následné vytvorenie projektovej dokumentácie, ktorá by slúžila na rekonštrukciu Etelky,“ povedal Vitáloš s tým, že predlohou plánov na rekonštrukciu sú dobové fotografie zachytávajúce pôvodný stav technickej pamiatky.

Myšlienkou záchrancov huty Etelka je vytvoriť v areáli kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa návštevníci mohli zoznámiť s históriou baníctva a hutníctva na Gemeri. Súčasťou plánov je i malý amfiteáter na organizovanie rôznych podujatí či priestory na ubytovanie. V interiéri samotnej huty by mohla byť umiestnená expozícia múzea mineralógie, baníctva a geológie, organizovať by sa tu mali i rôzne výstavy.       

Podľa Vitáloša je proces revitalizácie NKP mimoriadne ťažký a to najmä pre chýbajúce finančné prostriedky a náročnosť získavania dotácií z verejných zdrojov. „Po šiestich rokoch podávania žiadostí sa nám konečne podarilo získať z Ministerstva kultúry SR dotáciu na architektonický a stavebný prieskum,“ poznamenal Vitáloš s tým, že takmer všetky investície do huty zatiaľ smerovali z vlastných zdrojov neziskovej organizácie, ktorá na záchranu Etelky zriadila aj transparentný účet. Doposiaľ išlo o desaťtisíce eur, projekt komplexnej obnovy huty by si však podľa Vitáloša vyžadoval investíciu vo výške minimálne dvoch miliónov eur.       

V rámci areálu huty aktuálne vzniká novostavba návštevníckeho centra, ktoré by malo slúžiť ako vstupná brána Etelky s možnosťou získania informácií o jej histórii. Verejnosti by malo byť prístupné už na jeseň. „V minulosti patril Gemer medzi veľmi bohaté regióny Uhorska. Svedčí o tom množstvo technických a kultúrnych pamiatok, z ktorých každá potrebuje ochranu a opravu,“ uzavrel Vitáloš s tým, že o hutu Etelku sa už dnes zaujíma množstvo turistov z Poľska, Česka i Maďarska.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V obecnom sociálnom podniku chcú vyrábať ľudové kroje
Obec Rejdová v okrese Rožňava chce vytvoriť sociálny podnik, ktorý sa bude zaoberať šitím ľudových krojov. Starostka obce Slávka Krišťáková tvrdí, že chcú vyťažiť z toho, že sú obcou, ktorá je známa folklórom.
viac
10.10.2019
Vlakový výlet pre celú rodinu pozýva na Gemer a do Domice
Detská železnica Košice vás pozýva na veľký vlakový výlet pre všetkých. Príjemná rodinná atmosféra vo vlaku, návšteva jaskyne Domica a nenáročná prechádza k maďarskej časti jaskynného systému Aggtelék v krásnej jesennej prírode zaručujú vydarený rodinný výlet.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
19.09.2022
Roky chátrajúca zvonica Rožňavskej kalvárie sa dočkala rekonštrukcie
Zrekonštruovanú vstupnú bránu do areálu kalvárie požehnal počas slávnostného predstavenia zvonice rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. Informoval o tom Jozef Kopor z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %