Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.10.2019 10:05

Vlakový výlet pre celú rodinu pozýva na Gemer a do Domice


Ilustračný výrez plagátu


Detská železnica Košice vás pozýva na veľký vlakový výlet pre všetkých. Príjemná rodinná atmosféra vo vlaku, návšteva jaskyne Domica a nenáročná prechádza k maďarskej časti jaskynného systému Aggtelék v krásnej jesennej prírode zaručujú vydarený rodinný výlet.


Retrovlak odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach v sobotu 19. októbra o 8. hod. Lístky si zakúpite už teraz v predpredaji.               „Jesenná nostalgická jazda vláčikom za krásami pamiatok UNESCA v Košickom kraji ponúka návštevníkovi cieľ, kam paradoxne koľajnice nevedú. K nášmu cieľu sa však dostaneme vlakom z Košíc do Plešivca, kde prestúpime na autobus, ktorý nás odvezie až k jaskyni Domica,“ približuje program výletu Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.            

Jaskyňa Domica je skutočnou pýchou Gemera a od roku 1995 aj súčasťou pamiatok UNESCO. Je charakteristická priestrannými dómami a bohatou kvapľovou výzdobou. Jej jaskynný systém má celkovú dĺžku 25 km, lenže jej väčšina leží na maďarskom území oblasti Aggtelek. Jej slovenskú časť tvorí sprístupnených 1 180 metrov s kaskádovými jazierkami, 20 m vysokým Majkovým dómom, cibuľovitými stalaktitmi,  pagodovými stalagmitmi a vzácnymi archeologickými nálezmi. Hniezdi tu 16 druhov netopierov.            

„Po prehliadke sa vydáme náučným chodníkom na hraničný priechod Domica – Aggtelek. Nenáročný a krátky náučný chodník nás prostredníctvom piatich informačných panelov oboznámi s charakteristikami Slovenského krasu, jaskyne Domica, tunajšej fauny a flóry, geomorfológie a poľnohospodárstva. Chodník vedie prírodnou rezerváciou Domické škrapy, ktoré patria spolu s krasovými jamami, priepasťami a jaskyňami k najväčším zaujímavostiam blízkeho okolia. Trasu s minimálnym prevýšením by sme mali zvládnuť za 1 h a 15 min. Na konci nás už bude čakať autobus. Príchod do Košíc je naplánovaný krátko po 16. hod.,“ doplnil Ľ. Lehotský.              

Detská železnica uzavrie tohtoročnú sériu Veľkých vlakových výletov 16. novembra jazdou z Košíc do prešovského Solivaru a samozrejme Mikulášskymi jazdami 30. 11. a 1. 12. Podrobnosti k najbližším výletom nájdete na stránke združenia koncom októbra.              

Lístky na Veľký vlakový výlet z Košíc do Domice si môžete zakúpiť v pokladni Košickej detskej historickej železnice v Čermeli (20 min. pred odchodom vlaku počas víkendu), v Regionálnom informačnom bode (Hlavná 48, Košice) alebo elektronicky na www.detskazeleznica.sk.   

Autor: Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z.,


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
22.06.2021
Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom
Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %