Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
17.01.2023 09:30

Za minulý rok v meste vytriedili 1500 kilogramov použitého oleja


Ilustračná snímka.


Zberová spoločnosť za minulý rok vytriedila v Handlovej 1500 kilogramov použitého oleja, ktorý  Handlovčania odovzdali do nádob. Jeden obyvateľ tak dokázal vyseparovať za rok 1,3 kilogramu tejto suroviny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Použitý olej zbierajú v Handlovej rok, pričom v meste rozmiestnili 33 kontajnerov na ich zber. Najviac kilogramov zozbierala spoločnosť zo sídlisk, kde je najvyššia koncentrácia obyvateľov," priblížila Paulínyová.

V zbere novej komodity Handlová síce podľa nej nie je najhoršia, ale sedem percent je málo. "Myslím si, že problémom u nás môže byť aj donášková vzdialenosť. Potrebovali by sme rozšíriť počet stojísk s kontajnermi na túto komoditu. Čím bližšie bude kontajner k ľuďom, tým viac budú ľudia motivovaní triediť," ozrejmil Peter Kerata z referátu ochrany prírody a krajiny mestského úradu.

Ďalším problémom je podľa neho nedisciplinovanosť obyvateľov, okrem plastových fliaš s použitým kuchynským olejom sa v kontajneroch totiž našiel aj odpad, ktorý tam nepatrí.

V tomto roku plánuje zberová spoločnosť spustiť v meste i informačnú kampaň. Cieľom osvety bude predovšetkým vysvetliť ľuďom, čo spôsobujú oleje životnému prostrediu. Vyzbieranú komoditu používajú na výrobu bio paliva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
28.04.2020
Mesto Handlová zbiera pripomienky k novému webovému sídlu
Webové sídlo mesta Handlová www.handlova.sk (ďalej webstránka) má po 17. rokoch nový vzhľad. Webstránka je oproti predchádzajúcej jednoduchšia, prehľadnejšia a užívateľsky prístupnejšia.
viac
29.04.2021
Šaľa chce motivovať ľudí pri zbere oleja, pošle za nimi zbernú dodávku
Šalianska radnica chce motivovať obyvateľov mesta, aby sa viac zapojili do zberu použitého kuchynského oleja. Bude preto za nimi posielať zberné dodávky a bude ich aj odmeňovať.
viac
07.03.2023
V meste vyzbierali za rok viac ako 18 ton použitého oblečenia
Obyvatelia Handlovej odovzdali do 15 špeciálnych kontajnerov od marca 2022 do marca tohto roka celkom 18,248 tony použitého oblečenia. V prepočte tak za rok ušetrili 354 ton oxidu uhličitého.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %