Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.07.2023 12:35

Za dva roky našlo v Back2Life nové využitie vyše 26 100 použitých vecí


Ilustračná snímka: (tasr).


Za prvé dva roky fungovania našlo nové využitie v re-use centre Back2Life v Trnave už viac ako 26 100 použitých vecí a na svojom webe centrum zaznamenalo viac ako 53 000 rezervácií tovaru.


Informovala o tom Zuzana Krenyitzká, manažérka komunikácie odpadovej spoločnosti FCC, ktorá centrum prevádzkuje.

"Od začiatku nás prekvapil záujem ľudí, ktorý pretrváva aj po dvoch rokoch fungovania. Ľuďom je myšlienka re-use centra blízka, radi sem predmety nosia a využívajú možnosť vybrať si niečo pre vlastnú potrebu. Re-use centrá opätovného použitia tak okrem podpory cirkulárnej ekonomiky prispievajú k spoločenskej zodpovednosti voči životnému prostrediu a edukácii ľudí smerom k cirkulárnej ekonomike," uviedla.

Trnavské Back2Life centrum má podľa nej vybudovanú stálu klientelu. Vracajú sa najmä rodiny s deťmi, pravidelne chodia jednotlivci, pre ktorých je finančne náročné zabezpečiť si nové predmety. "Mnohí by sa potešili, ak by mohli priniesť a odniesť si aj oblečenie z druhej ruky. Kapacity centra to však aktuálne nedovoľujú. Preto sme počas letných mesiacov pripravili pred Back2Life swapy oblečenia," doplnila Krenyitzká. Návštevnosť webovej stránky centra bola počas dvoch rokov okolo 100 000 návštev, pričom pomer záujmu žien a mužov je 54 k 46 percentám.

Do Back2Life možno priniesť zariadenie a vybavenie domácností, ručné náradie, športové potreby, hračky, CD, dekorácie do domácnosti, hudobné nástroje, hodiny, detské kočíky, autosedačky, ale aj kufre a tašky. Nábytok, elektrospotrebiče, textil, chemické látky a plyšové hračky neberú. "Samostatnou kategóriou sú knihy. V centre je dlhodobo široká ponuka za symbolické príspevky. Pracovníčky sa snažia nájsť domov všetkým knihám a spolupracujú napríklad s kníhkupectvom v trnavskej City Aréne. Knihy po čase posúvajú do jeho otvorených políc, kde sú záujemcom dostupné zdarma. Niekedy nás oslovia aj organizácie a školy, ktoré majú záujem o špecifický druh kníh," dodala Krenyitzká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
Klientske centrum a pokladnica mestského úradu budú otvorené dlhšie
Klientske centrum a pokladnica Mestského úradu (MsÚ) v Trnave budú otvorené každý pracovný deň od 8.00 do 16.00 h. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
28.06.2021
Zachovalé veci do domácností bude ponúkať re-use centrum Back2Life
Nové re-use centrum Back2Life (Späť do života) pre nepotrebné veci, ktoré sú však stále použiteľné, otvorili v Trnave na Bottovej ulici. V priestore bývalého zberného dvora vznikol objekt z piatich použitých lodných kontajnerov, špeciálne upravených na obchodné priestory.
viac
04.07.2022
Re-use centrum Back2Life už rok učí žiť udržateľnejšie
Počas prvého roka fungovania re-use centra Back2Life v Trnave na Bottovej ulici si našlo nový domov takmer 11 700 vecí. Tie poskytli obyvatelia a následne si ich za symbolické sumy zakúpili ďalší záujemcovia.
viac
22.06.2023
Re-use centrum pripravuje prvú výmenu vecí v exteriéri
Re-use centrum, ktoré na Bottovej ulici v Trnave funguje dva roky, pripravilo na letné mesiace sobotné výmenné akcie vecí - swapy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %