Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.09.2022 09:55

Výstava v štátnom archíve v Šali priblíži históriu polície a záchranných zborov


Pracovisko Štátneho archívu v Trnave - renesančný kaštieľ v Šali


Históriou zdravotníckych inštitúcií, hasičských a policajných zborov v okresoch Galanta, Šaľa a Dunajská Streda sa zaobera medzinárodná konferencia, ktorá sa v piatok kona v Šali.


Ako informovali organizátori, v šalianskom pracovisku Štátneho archívu v Trnave sa na konferencii zišli odborníci zo Slovenska, Maďarska a Českej republiky.      

Cieľom odbornej konferencie je odkryť mnohé "biele miesta" v našich dejinách. "Prednášky si napríklad všímajú zásluhy maďarskej a židovskej národnostnej menšiny pri rozvoji zdravotníctva, požiarnej a bezpečnostnej ochrany obyvateľstva regiónu. Budovaním zdravotníckych, policajných a hasičských inštitúcií sa v minulosti vytvárala pevná pôda pre všeobecný rozvoj regiónu," uviedli organizátori.       

Súčasťou konferencie je aj vernisáž výstavy s názvom Pomáhať, chrániť a zachraňovať. Návštevníkom predstaví zaujímavé archívne dokumenty, fotografie a ďalšie exponáty zapožičané z Múzea polície Slovenskej republiky, Vlastivedného múzea v Galante a z Mestského múzea - Fándlyho fara v Seredi. K realizácii výstavy prispeli aj mnohí jednotlivci, ktorí požičali archívu predmety, vyznamenania a dokumenty zo svojich súkromných zbierok. V šalianskom pracovisku Štátneho archívu v Trnave potrvá výstava do 30. júna 2023.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Z priorít rezortu vnútra
Ministerstvo vnútra má vytýčených viacero priorít, v ktorých chce pokračovať a venovať sa im aj v roku 2017 a ktoré pomôžu vylepšiť každodenný život ľudí v obciach. Rád by som Vám niektoré z nich priblížil.
viac
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
22.05.2018
Výstava hračiek vráti návštevníkov do detstva ich rodičov
Do detstva svojich rodičov či starých rodičov sa môžu preniesť návštevníci výstavy hračiek v Dome ľudového bývania v Šali, ktorá sa začne 30. mája. Súčasťou výstavy je aj zábavný program Zahrajme sa vonku. Výstavu pripravili pracovníci Domu ľudového bývania pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.
viac
22.09.2021
Trenčianski hasiči triumfovali v medzinárodnej súťaži záchranárov Rescue Lesnica
Príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Okresného riaditeľstva HaZZ v Trenčíne sa stali absolútnymi víťazmi 18. ročníka pretekov posádok rýchlej zdravotnej pomoci Rescue Lesnica 2021 s medzinárodnou účasťou v Monkovej doline v Ždiari.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %