Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
11.01.2022 11:40

Východnú baštu Oravského hradu plánujú reštaurovať


Oravský hrad.


Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava plánuje reštaurovať Východnú baštu Oravského hradu. Zapojilo sa do výzvy ministerstva kultúry a požaduje dotáciu viac ako 300 000 eur. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.


Ako Jagnešáková dodala, múzeum by chcelo zrealizovať a zmodernizovať aj prvú časť digitálnej prírodovednej expozície na Oravskom hrade.

V tomto roku Oravské múzeum pokračuje v realizácii projektu Objavte tajomstvá hradných pevností. Partnerom je Muzeum Beskyd Frýdek-Místek. "V rámci projektu bude osvetlenie doposiaľ neprístupných častí Oravského hradu – kazemát. Spevnili sme plochu v oddychovej zóne pod Oravským hradom, kde bude umiestnený úložný priestor pre batožinu a stojany na bicykle," priblížila Jagnešáková s tým, že pripravujú aj vydanie publikácie Tajemství Květeny hradu Hukvaldy. Vznikla tiež výstava Tajomstvá hradných pevností, ktorá už bola na hrade Hukvaldy a momentálne sa nachádza v hradnej dvorane Oravského hradu.

Jagnešáková vyzdvihla, že vďaka dotačnému programu rezortu kultúry sa Oravskému múzeu podarilo v minulom roku vydať knihu v Braillovom písme s názvom Félix a princeznin prsteň, a iné zaujímavosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu
Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.
viac
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
06.10.2020
Depozitáre Oravského hradu budú pred poškodením chrániť žiariče
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne zakúpilo desať germicídnych žiaričov. Využívať ich bude v priestoroch depozitárov Oravského hradu v Oravskom Podzámku.
viac
10.01.2023
Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny
Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %