Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.01.2023 01:30

Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny


Oravský hrad.


Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.


"Počas celého predchádzajúceho roku múzeum pripravilo bohatý a rôznorodý program, zameraný na sté výročie od natočenia prvého čiernobieleho nemého hororového filmu Nosferatu – symfónia hrôzy, ktorý v roku 1922 nakrútili na Oravskom hrade. Veľký úspech mali aj Drakulovská nočná prehliadka, Drakulovská kvapka krvi či koncert Mirky Partlovej v Kaplnke svätého Michala," priblížila Jagnešáková.

Dodala, že na Oravskej lesnej železnici mali najväčší úspech podujatia Gorali včera a dnes, Vône a chute húb.

V roku 2023 plánuje Oravské múzeum pokračovať v obnove objektov Dolného hradu. "Po skončení zimného obdobia budeme pokračovať v reštaurovaní a dokončení archívnej veže. Podali sme projekt na obnovu Hlavného nádvoria a čakáme aj na vyhodnotenie projektu, ktorý sme podali ešte v novembri 2020 na obnovu prírodovednej expozície," povedala riaditeľka. Ako uviedla, pripravené majú tiež ďalšie projekty a čakajú na výzvy cezhraničnej spolupráce z programu Interreg.

Obnova historických objektov je podľa Jagnešákovej veľmi finančne náročná a je podmienená aj priaznivou ekonomickou situáciou. "Veľmi dôležití pre múzeum sú všetci návštevníci, ktorí k nám prichádzajú. Zo vstupného, ktoré od nich vyberieme, zveľaďujeme naše kultúrne a historické dedičstvo," podotkla s tým, že múzeum si v tomto roku pripomenie 155. výročie od svojho založenia a 70. výročie od začiatku generálnej obnovy Oravského hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
Depozitáre Oravského hradu budú pred poškodením chrániť žiariče
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne zakúpilo desať germicídnych žiaričov. Využívať ich bude v priestoroch depozitárov Oravského hradu v Oravskom Podzámku.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
11.01.2022
Východnú baštu Oravského hradu plánujú reštaurovať
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava plánuje reštaurovať Východnú baštu Oravského hradu. Zapojilo sa do výzvy ministerstva kultúry a požaduje dotáciu viac ako 300 000 eur. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %