Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.10.2017 07:29

Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur


Fiľakovský hrad a podhradie.


Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.


Dotáciu mesto dostane prostredníctvom cezhraničného projektu „Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu" v rámci programu Interreg.       

„Rekonštrukciou prejdú tri prístupové cesty pod hradom, vybuduje sa parkovisko pre turistické autobusy i osobné autá. Pri parkovisku vzniknú nové verejné toalety, upraví sa terén a vysadí sa zeleň i trávnik. V projekte sa ráta tiež s vybudovaním infobodu v dnes už nevyužívanej bašte, kde bude strážca parkoviska a jeden informačný terminál,“ informovala o obnove podhradia hovorkyňa Fiľakova Klaudia Kovácsová.       

Zmeny podľa jej slov čakajú aj samotný hrad, v ktorom vznikne nová umelecká vstupná brána a zastreší sa delová bašta pod Bebekovou vežou. „Vznikne tam priestor, kde si budú môcť návštevníci vyplniť čakanie na prehliadku, napríklad pútavou prezentáciou hradov historického Novohradu. Rekonštruovaný bude aj takzvaný vínny dom, v ktorom sa vytvorí prezentačný priestor pre remeslá,“ dodala Kovácsová.       

Samospráva má v pláne vybudovať i archeopark s informačnými tabuľami a vymeniť strešnú krytinu na Bebekovej bašte. Predmetom projektu bude podľa hovorkyne i vytvorenie PC aplikácie a mobilnej aplikácie či organizovanie workshopov a konferencií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
03.07.2020
Fiľakovo dokončuje obnovu podhradia
Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v tomto období dokončuje revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu, na ktorú dostala dotáciu v rámci cezhraničného projektu v programe Interreg.
viac
17.08.2020
Samospráva ukončila päťročnú revitalizáciu hradu a podhradia
Takmer 1,2 milióna eur investovala počas posledných piatich rokov samospráva Fiľakova v okrese Lučenec do revitalizácie Fiľakovského hradu a jeho podhradia, ktorú ukončila v piatok oficiálnym odovzdaním.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %