Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.04.2017 12:00

Vláda schválila návrh zákona o pozemkových úpravách


Ilustračná snímka.


Zákon okrem iného umožní usporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom pod obydliami v rómskych osídleniach. Účinnosť zmeny je naplánovaná na september 2017.


Vďaka iniciatíve Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity SR a úzkej spolupráci so ZMOS a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako gestorom prípravy zmeny zákona, je legislatívna zmena umožňujúca vysporiadanie pozemkov pod rómskymi obydliami v parlamente.    

Skúsenosti Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity SR (ÚSVRK) pri príprave národného projektu zameraného na podporu vysporiadania pozemkov pod obydliami v rómskych osídleniach a tiež analýza Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poukázali na to, že vysporiadanie pozemkov prostredníctvom jednoduchých pozemkových úprav podľa zákona o pozemkových úpravách sa nezaobíde bez zmeny legislatívy. Spoločným úsilím sme dospeli k návrhu, ktorý vláda SR schválila na svojom 48. rokovaní.

Zákon je určený všeobecne pre každú obec, v ktorej sa rozhodnú riešiť problém vysporiadania pozemkov v rómskych osídleniach. Navrhnuté riešenia sú výhodné jednak pre majiteľov pôvodných pozemkov pod rómskymi obydliami, ktorým sa umožní dostať sa k svojmu majetku a tiež aj pre majiteľov obydlí a celého osídlenia, ktorým sa následnými opatreniami môžu zvýšiť štandardy kvality bývania. 

Zákon primárne napomôže v plnej miere spustiť realizáciu národného projektu zameraného na vysporiadanie pozemkov pod rómskymi obydliami v 150 obciach vybraných na základe zjednodušeného indexu pásma segregácie.

Legislatívny proces sa začal medzirezortným pripomienkovým konaním 24. novembra 2016. Materiál bol predložený a schválený na rokovaní vlády SR 1. marca 2017 a bol postúpený na ďalší legislatívny proces do NR SR. Predpokladá sa, že aktualizácia zákona nadobudne účinnosť v septembri 2017.

Čítajte v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 11.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
22.04.2017
Rezort vnútra pomôže obciam s vysporiadaním pozemkov pod rómskymi obydliami
Obciam, ktoré majú na svojom území rómske obydlia, pomôže Ministerstvo vnútra SR s vysporiadaním pozemkov. Umožní mu to národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“, na ktorý je z Európskej únie vyčlenená alokácia 2 652 000 eur.
viac
28.05.2020
Činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie sa upraví
Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia.
viac
28.07.2020
Povinnosť platiť príspevky do umeleckých fondov plánuje MK SR natrvalo zrušiť
Povinnosť umelcov platiť zo svojich autorských odmien a honorárov príspevky do umeleckých fondov zriadených zákonom, by mala definitívne zrušiť pripravovaná legislatívna zmena.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %