Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.11.2016 03:35

Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur


Ilustračná snímka: (int).


Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.


Oznámil to dnes v pléne predseda školského parlamentného výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD) v rozprave k návrhu zákona o Fonde na podporu vzdelávania.      

"Je to uzavretá dohoda a bude realizovaná. V roku 2017 bude realizovaná prostredníctvom rozpočtového opatrenia, v ďalších rokoch to bude zahrnuté už do štátneho rozpočtu," doplnil Petrák. Zároveň predložil pozmeňujúci návrh, ktorým umožní odpúšťať absolventom vysokých škôl, ktorí si nájdu prácu na Slovensku, časť nesplatenej pôžičky. Podľa Petrákovho návrhu ak bude absolvent vysokej školy počas piatich rokov od skončenia štúdia pracovať na Slovensku, "zníži sa mu nesplatená časť istiny o jedno percento za každý rok vykonávania zárobkovej činnosti".       

"Podstatou je, že študent, ktorý po skončení vysokej školy bude pracovať na Slovensku, za každý rok bude mať odpočítané jedno percento istiny. Môžeme sa baviť o tom, či jedno percento je dosť, alebo má byť viac. Ale berme to ako pilotný projekt, ktorý ak sa osvedčí, môžeme ho rozširovať," povedal v pléne Petrák.      

Návrhom chce motivovať študentov zostať pracovať na Slovensku, neodchádzať do zahraničia napríklad umývať riad či predávať hamburgery, a tiež vyberať si študijné odbory, ktoré majú na trhu uplatnenie.       

Svoj pozmeňujúci návrh má aj poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Chce ním zabrániť zvýšeniu úrokovej sadzby pôžičiek o tri percentuálne body, ktoré prináša podľa nej vládny návrh zákona. Remišová zároveň navrhuje ponechať úrokovú sadzbu "len na výške zodpovedajúcej základnej úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky pri limite 4 %".      

Minister Plavčan ocenil Petrákov návrh. Je podľa neho kompromisom medzi vládnym návrhom a Remišovej iniciatívou. Pripomína, že návrh zákona reaguje na to, že pri pravidelných odpusteniach pre učiteľov zo základu, ktorý majú splatiť, fond vytvára straty. Plavčan zároveň poukázal, že sa podarilo zvýšiť rozpočet školstvu oproti predchádzajúcemu roku "a tiež bude vyčlenených 2,5 milióna eur tri roky po sebe na to, aby bolo zabezpečené riadne fungovanie fondu".

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Študenti môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania
Študenti môžu oddnes predkladať žiadosti o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Na pôžičky pre študentov sú vyčlenené finančné prostriedky celkovo vo výške 2 700 000 eur. Informovala o tom Lenka Slezáková z FNPV.
viac
07.10.2020
Dotácia MK by mohla ísť aj na odstránenie následkov mimoriadnych udalostí
Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.
viac
23.10.2020
Rezort školstva podporí digitálne technológie na školách
Ministerstvo školstva podporí sumou 6 miliónov eur nákup digitálnych technológií pre základné a stredné školy z vlastných zdrojov.
viac
06.09.2021
Na pôžičky pre študentov je určených 7 miliónov eur
Študenti môžu predkladať žiadosti o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania, ktorý zverejnil podmienky poskytovania pôžičiek pre študentov na akademický rok 2021/2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %