Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.12.2018 06:55

Vláda: Prideľovanie normatívnych príspevkov zriaďovateľom škôl sa skvalitní


Vľavo ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská a vpravo ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas 133. rokovania schôdze vlády SR 19. decembra 2018 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann


Prideľovanie normatívnych príspevkov zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení určených na účely osobných nákladov i prevádzkových nákladov prejde skvalitnením.


Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia. Vláda na svojom stredajšom rokovaní materiál schválila.       

Upraviť by sa malo prideľovanie finančných prostriedkov zriaďovateľom škôl, v ktorých sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie, a to v súvislosti so zmenou počtu kategórií škôl a so zohľadňovaním rokov praxe pedagogických zamestnancov škôl pri prideľovaní normatívnych finančných prostriedkov na osobné náklady.

Rovnako to bude aj v prípade stredných odborných škôl, ktoré zabezpečovali praktickú prípravu žiakov v strediskách praktického vyučovania a v súvislosti s ukončením krátenia finančných prostriedkov na osobné náklady na praktickú prípravu žiakov z dôvodu účasti žiakov v duálnom vzdelávaní a v stredných športových školách.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
07.12.2020
K racionalizácii sústavy národnostných škôl
Rezort školstva informuje, že v prípade národnostných škôl bude k prípadnej optimalizácii pristupovať veľmi citlivo. Zároveň sa budú zohľadňovať viaceré špecifiká ako napríklad naplnenosť tried, dostupnosť detí do školy, národnostné hľadisko, odbornosť vyučovania.
viac
04.02.2021
Rezort školstva sfunkční rezortný informačný systém
Ministerstvo chce informačný systém upraviť tak, aby sa školám zjednodušilo reportovanie údajov, zvýšila sa kontrola dát a umožnilo sa zbierať nové a kvalitnejšie údaje potrebné pre reformné opatrenia, rozhodnutia a tvorbu politík.
viac
22.03.2021
Mesto Prešov participovalo na príprave novely školského zákona
Sedemdesiatročná tradícia školského stravovania je zachránená. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zohľadnilo v pripravovanej novele zákona o výchove a vzdelávaní pripomienky mesta Prešov. Kvalita školského stravovania na Slovensku tak nebude ohrozená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %