Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.12.2020 11:25

K racionalizácii sústavy národnostných škôl


Ilustračná snímka.


Rezort školstva informuje, že v prípade národnostných škôl bude k prípadnej optimalizácii pristupovať veľmi citlivo. Zároveň sa budú zohľadňovať viaceré špecifiká ako napríklad naplnenosť tried, dostupnosť detí do školy, národnostné hľadisko, odbornosť vyučovania.


Ministerstvo školstva vníma citlivosť témy racionalizácie škôl. Aj preto, v snahe predísť prípadným dezinterpretáciám, je potrebné spresniť niektoré informácie. Podľa rezortu sa bude k racionalizácii siete škôl pristupovať veľmi citlivo. Napriek stanoveniu istej hranice postup optimalizácie siete škôl bude zohľadňovať množstvo rôznych kritérií napr.: naplnenosť tried, dostupnosť detí do školy, národnostné hľadisko, odbornosť vyučovania a iné atribúty. Na národnostné školy bude mať rezort špecifické kritériá tak, aby ich dostupnosť bola zachovaná a kvalita postupne zvyšovaná.

Rovnako je potrebné zdôrazniť, že tvrdenia o tom, že ministerstvo školstva zrušením kompenzačného príspevku zlikviduje desiatky národnostných škôl sú absolútne nepravdivé. Zámerná dezinformácia slov ministra školstva spôsobila neopodstatnenú paniku, pretože nikde neodznelo, že dané opatrenie sa bude vzťahovať aj na školy, kde prebieha vyučovanie v jazyku národnostnej menšiny.

Viac informácií sa dočítate TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2020
Výzva na rozvojové projekty zamerané na organizáciu letných škôl
Letné školy sú súčasťou opatrení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na zmiernenie dopadov krízového obdobia počas epidémie COVID - 19, ktoré vznikli ako dôsledok prerušenia vyučovania na školách.
viac
24.06.2020
Krajskí poslanci schválili zlúčenie škôl vo viacerých mestách
Prešovskí krajskí poslanci v pondelok (22. 6.) schválili zlúčenie stredných škôl v Medzilaborciach, Stropkove, Prešove a v Levoči. Dôvodmi sú pokles počtu žiakov základných škôl, ako aj potreby pracovného trhu. K zmenám by malo dôjsť od septembra budúceho roka.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
31.08.2021
Dostupnosť zdravotníctva je kľúčom k prevencii aj liečbe
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní kľúčový postoj k Zákonu o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Apeluje pritom na dostupnosť zdravotníckych služieb a poukazuje na potrebu systémových riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %