Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.09.2017 07:40

V Trebišove spoznávali krásy historického parku


Podujatie, ktoré bolo určené pre žiakov miestnych škôl, ako aj pre širokú verejnosť, sa uskutočnilo utorok 26. septembra 2017 v areáli mestského parku.


Mesto Trebišov sa zapojilo do tohoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) komentovanou prehliadkou historického parku a v ňom nachádzajúcich sa pamätihodností mesta Trebišov.


V rámci podujatia Spoznaj krásy historického parku v Trebišove sa návštevníci, prostredníctvom prezentovaných historických faktov a za účasti odborných zamestnancov Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, dozvedeli zaujímavé poznatky o mestskom parku a ďalších významných pamiatkach, ktoré sa v ňom nachádzajú. Pýchou obyvateľov mesta Trebišov je napr. Nížinný vodný hrad Parič, barokovo-klasicistický kaštieľ Andrássyovcov, či Mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho.

Cieľom podujatia bolo okrem prebudenia záujmu mladých i tých skôr narodených Trebišovčanov o históriu Trebišova aj posilnenie povedomia o kultúrnom dedičstve mesta Trebišov a jeho významnej pozícii v dejinách Slovenska. Mnohých účastníkov obohatila komentovaná prehliadka historickým parkom o zaujímavé fakty a viacerým vynorila spomienky viažuce sa na uplynulé storočie.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Koná sa každý rok v mesiaci september v 49 štátoch Európy.

Základným cieľom DEKD je prehĺbiť záujem občanov Slovenskej republiky o kultúrne dedičstvo a jeho ochranu, zvýšiť kultúrnu identitu národa cez sprístupnenie bežne neprístupných pamiatok, bežne prístupných pamiatok „v inom svetle“, organizáciu seminárov, prednášok, výstav, turistických aktivít, súťaží a hier súvisiacich s historickým prostredím a jeho hodnotami.

Autor: (Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Deň učiteľov v Trebišove
Mesto Trebišov zorganizovalo koncom marca spoločenské stretnutie pri príležitosti Dňa učiteľov v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Trebišove.
viac
10.04.2017
Zvolen sa pripravuje na Deň Zeme
V apríli sa opäť spoja školáci aj dospeláci, aby urobili niečo pre svoje mesto.
viac
12.07.2017
Návštevníci kaštieľa môžu zažiť piknik na anglickom trávniku
Piknik podľa vzoru aristokratických zvykov na anglickom trávniku, aký poznala v minulosti európska smotánka, môžu zažiť návštevníci v sobotu 15. júla o 14. hodine na lúke pred kaštieľom v Betliari.
viac
26.11.2017
Poprad skrášlia stromčeky ozdobené popradskými školákmi
Mesto Poprad a občianske združenie (OZ) Pre mesto pripravili aj v tomto roku prehliadku vianočných stromčekov vyzdobených žiakmi popradských škôl pod názvom Vyzdobme si vianočný stromček. Žiaci budú môcť predviesť svoju tvorivosť a kreativitu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %