Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.01.2023 08:05

V Starých Horách blokovali hlavný cestný ťah pri vypnutom osvetlení


Snímka zdroj: TA3


Protestné zhromaždenie občanov na Starých Horách v Banskobystrickom okrese, ktoré sa konalo včera podvečer, zvolal ho starosta Marián Gajdoš ako reakciu na extrémne zvýšenie cien energií a dlhodobé podfinancovanie samospráv, ktoré štát nerieši.


Ako pre TASR po jeho skončení Gajdoš konštatoval, protest, na ktorom sa podľa jeho odhadu zúčastnilo okolo stovky starých i mladých ľudí, prišli podporiť aj starostovia niektorých okolitých obcí a tiež z Podpoľania. Protestujúci v čase od 17.00 do 18.00 h blokovali pri vypnutom verejnom osvetlení hlavný ťah na Donovaly, ktorý prechádza ich dedinou. Prechádzali z jednej strany cesty na druhú v 15-minútových časových intervaloch. Na protest dohliadala polícia a obecní hasiči.       

Podľa Gajdoša problémy s cenami energií sa dotýkajú nielen miest a obcí, ale každého občana. Staré Hory majú po novom za elektrickú energiu platiť okolo 100.000 eur ročne, vlani ich vyšla približne na 27.000 eur. Nemajú to z čoho zaplatiť. Základné funkcie obce sú ohrozené, vypínajú už osvetlenie, obmedzili úradné hodiny na úrade, nemajú kde šetriť.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2019
Obyvatelia Dobrej Nivy chcú obchvat, upozorňovali na to blokovaním cesty
Asi 150 obyvateľov Dobrej Nivy v okrese Zvolen v piatok popoludní na pol hodinu zablokovalo cestu I/66. Neustálym prechádzaním cez priechod pre chodcov pred miestnymi potravinami v centre obce chceli poukázať na neúnosnú situáciu v doprave.
viac
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
17.02.2023
Protest proti poškodzovaniu samospráv sa uskutoční v stredu pred NR SR
Protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom!, sa uskutoční v stredu 22. februára o 11.00 h pred Národnou radou SR. Potvrdil to predseda Komory miest ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
27.02.2023
Malá obec neuhradí ani upomienky za nezaplatené energie, nemá z čoho
Jasné riešenia a reálnu, adresnú pomoc pre samosprávy očakávajú zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) od utorňajšieho (28. 2.) stretnutia s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %