Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.02.2023 05:00

Protest proti poškodzovaniu samospráv sa uskutoční v stredu pred NR SR


Na archívnej snímke budova Národnej rady (NR) SR v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom!, sa uskutoční v stredu 22. februára o 11.00 h pred Národnou radou SR. Potvrdil to predseda Komory miest ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik.


Protestom chcú samosprávy upozorniť najmä na neriešené problémy s vysokými cenami energií, a tiež na neadekvátny prístup centrálnej moci voči samosprávam.

Protestné zhromaždenie na konci februára avizoval ZMOS už pred týždňom, konkrétny termín dohodli na štvrtkovom (16. 2.) online rokovaní Komory miest ZMOS.

Jedným z hlavných terčov kritiky samosprávneho združenia sú návrhy kompenzačných schém refundácií cien energií. Mestá a obce žiadajú o kompenzácie energií za obdobie od októbra do decembra 2022, stanovenie výšky kompenzácií cien energií pre verejný sektor po 31. marci 2023 a ďalšie opatrenia, ktoré majú mať presný harmonogram a termíny plnenia.

ZMOS v posledných dňoch a týždňoch tiež poukazoval na riziká, ktoré pre samosprávy predstavujú navrhované novely viacerých zákonov vrátane zákona o obecnom zriadení. Návrh tohto, pre samosprávy de facto základného zákona, podľa združenia výrazne zasahuje do kompetencií obecných a mestských úradov, ale aj do kompetencií starostov a primátorov, či do pozície prednostu úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
09.02.2023
Viaceré avizované návrhy zákonov destabilizujú samosprávy a uškodia
Viaceré avizované návrhy zákonov, ktoré sú aktuálne v Národnej rade (NR) SR, destabilizujú samosprávy a môžu im uškodiť. Jednou z nich je aj novela zákona o obecnom zriadení, ktorá je akousi ústavou pre mestá a obce.
viac
23.02.2023
Drancovanie samospráv sa musí skončiť
Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadali predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, aby parlament do predčasných volieb neprijímal zákony, ktoré poškodzujú samosprávy.
viac
02.11.2023
Chceme naplniť podpísané memorandá
Združenie miest a obcí Slovenska sa obrátilo listom na ministrov rezortov a predsedov výborov NR SR so žiadosťou o stretnutie, aby im pripomenulo a podrobnejšie ich oboznámilo s prioritami združenia, ktoré schválil májový snem ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %