Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.07.2019 09:05

V Šamoríne obnovia židovský cintorín s podporou TTSK


V židovskom cintoríne v Mliečne sa nachádzajú aj pamiatky niekdajších obyvateľov Šamorína, ktorý zahynuli v koncentračnom tábore Auschwitz. Mesto Šamorín.


Židovský cintorín v Šamoríne budú revitalizovať z finančných prostriedkov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v hodnote približne 28-tis. eur. Išlo o výzvu na podporu projektov regionálneho rozvoja, pričom obnovu by chceli zrealizovať ešte tento rok.


Informoval o tom primátor Šamorína Csaba Orosz.  „Minulý týždeň to bolo vyhodnotené a odsúhlasené. Dostali sme financie na obnovu oplotenia a vyčistenie cintorína, pretože bol veľmi zanedbaný. Viac ako desaťročie sa o cintorín nikto nestaral. V časti Šamorín – Mliečno je väčší židovský cintorín, ktorý sme za mestské peniaze vyčistili, ale o túto mestskú časť sa nikto nestaral dlhé roky. Cintorín by sme chceli otvoriť a zachovať jeho dôstojnosť,“ doplnil primátor.       

Najstarší hrob na spomínanom cintoríne pochádza z roku 1898, posledný pohreb sa na tomto mieste konal v roku 1944. Preto sa tu nachádza iba 56 náhrobkov, z toho 17 patrí ruským vojnovým zajatcom židovského pôvodu, ktorých na cintoríne pochovali počas prvej svetovej vojny.       

V rámci revitalizácie cintorína išlo o jeden z najlepších projektov, ktoré poslanci TTSK schválili. Výzva bola spustená prvýkrát práve v tomto roku. Komisia zložená z poslancov zastupiteľstva a nezávislých odborníkov posudzovala spolu 46 žiadostí. Osemčlenná komisia hodnotila nezávisle od seba každú žiadosť osobitne v elektronickom systéme a na základe prideleného bodového hodnotenia všetkých hodnotiteľov bolo zostavené poradie projektov. Celkovo bolo podporených 21 projektov v hodnote 500.000 eur.

Okrem  revitalizácie židovského cintorína v Šamoríne podporil TTSK napríklad rekreačnú oblasť pri Kunovskej priehrade, Nyaryiovský kaštieľ v Sobotišti, kde sa budú predávať regionálne produkty, obnovu lesnej železnice na Katarínke, Vydranské farmárske trhy a ďalšie projekty na podporu cestovného ruchu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2018
V Šamoríne obnovujú Mestský vlastivedný dom, na ktorý kraj vyčlenil dotácie
V meste Šamorín obnovujú Mestský vlastivedný dom, na ktorý Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil dotácie vo výške 159.000 eur. Ide o významnú investičnú akciu.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
24.11.2020
Na prihlásenie sa do výzvy na podporu regionálneho rozvoja ostáva týždeň
Na prihlásenie sa do výzvy trnavskej župy na podávanie žiadostí o podporu regionálneho rozvoja v roku 2021 ostáva už len týždeň.
viac
12.01.2021
O dotácie PSK sa budú môcť žiadatelia uchádzať v troch programoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov štyri milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %