Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
03.09.2018 09:25

V Šamoríne obnovujú Mestský vlastivedný dom, na ktorý kraj vyčlenil dotácie


Šamorín - Vlastivedný dom. Snímka zdroj TTSK


V meste Šamorín obnovujú Mestský vlastivedný dom, na ktorý Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil dotácie vo výške 159.000 eur. Ide o významnú investičnú akciu.


Ako pre TASR uviedol prednosta Mestského úradu v Šamoríne Ervin Sármány, je to najrozsiahlejšia investícia v rámci obnovy budovy za posledné desaťročie. „Obnova Mestského vlastivedného domu v Šamoríne zahŕňa výmenu strechy budovy, zateplenie (izoláciu) zadnej fasády budovy, výmenu konštrukcie pavilónu na uloženie starých vozov, poľnohospodárskych strojov a podobne. Mesto je, samozrejme, veľmi vďačné za podporu a investíciu do tejto budovy, ktorá však nie je vo vlastníctve mesta,“ dodal.

Mestský vlastivedný dom v Šamoríne bol založený v roku 1976 z iniciatívy občanov mesta pod vedením Vlastivednej komisie miestnej organizácie Csemadok. Od roku 1982 je vysunutou expozíciou Žitnoostrovského múzea v Dunajskej Strede. Nachádzajú sa tam stredoveké listiny týkajúce sa mesta Šamorín, obrazy akademického maliara a rodáka Štefana Prohászku-Tallósa, národopisné exponáty, výrobky ľudových umelcov, poľnohospodárske náradia a podobne.       

Celkovo investuje TTSK do rekonštrukcie a modernizácie budov takmer 1,5 milióna eur. V prvej polovici tohto roka bola totiž v rámci grantového programu TTSK vyhlásená výzva Podpora kultúrnych umeleckých aktivít, dotovaná sumou 190.000 eur. Pretože kultúrne zariadenia Trnavskej župy potrebovali pomoc aj po technickej stránke, rozhodol sa kraj investovať aj do rekonštrukcie a modernizácie budov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2019
V Šamoríne obnovia židovský cintorín s podporou TTSK
Židovský cintorín v Šamoríne budú revitalizovať z finančných prostriedkov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v hodnote približne 28-tis. eur. Išlo o výzvu na podporu projektov regionálneho rozvoja, pričom obnovu by chceli zrealizovať ešte tento rok.
viac
21.07.2020
Dolné Zelenice po 30 rokoch znovu otvárajú kultúrny dom
Po 30 rokoch vrátili v obci Dolné Zelenice pri Hlohovci pôvodnú náplň miestnemu kultúrnemu domu. Ako uviedla starostka Dagmar Jakubcová, na rekonštrukciu použili 248 000 eur z grantu ministerstva životného prostredia a 110 000 eur pridala samospráva.
viac
16.03.2021
Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna
Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.
viac
07.01.2022
TSK plánuje obnovu Pamätného domu Janka Jesenského
V roku 2022 začne Trenčianska župa s rekonštrukciou Pamätného domu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie je 650 tis. eur, na jeho obnovu plánuje župa požiadať o príspevok z Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %