Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.07.2022 04:15

V Petržalke chcú zmodernizovať riadenie niektorých križovatiek a preferovať MHD


Ilustračná snímka: (tasr).


V bratislavskej mestskej časti Petržalka plánuje magistrát zmodernizovať riadenie niektorých križovatiek tak, aby boli preferované vozidlá MHD. V rámci stavebných prác sa majú realizovať aj bezbariérové úpravy na priľahlých priechodoch pre chodcov.


Vyhlásil preto tender za predpokladaných 2,7 milióna eur bez DPH. Na financovanie projektu chce využiť aj eurofondy.

Obnova sa má týkať križovatiek Panónska cesta – Bratská, Osuského – Starohájska, Osuského - Hrobákova (priechod pre chodcov), Furdekova – Šustekova, Bosákova – Šustekova, Bratská - Jiráskova – Pajštúnska, Bratská – obchodné centrum (priechod pre chodcov), Budatínska - hypermarket, Panónska cesta – Ševčenkova, Panónska cesta – železničný podchod, Panónska cesta – obchodný dom.

V Petržalke sa podľa mesta aktuálne nachádza viacero svetelne riadených križovatiek so zastaranou technológiou, pričom väčšina z nich neposkytuje možnosti na preferenciu MHD. "V rámci modernizácie so zriadením preferencie MHD bude rekonštruovaných sedem svetelne riadených uzlov, pričom rekonštrukcia sa bude týkať nielen signalizácie, ale aj bezbariérových úprav a nevyhnutných úprav v dopravnom značení," uviedlo hlavné mesto.

Niektoré uzly sa v súčasnosti skladajú z viacerých križovatiek, prípadne križovatky a odľahlého priechodu pre chodcov. Modernizáciou vybraných križovatiek a priechodov pre chodcov sa má podľa magistrátu zvýšiť aj plynulosť dopravy, preferencia MHD, bezpečnosť cestnej premávky a znížiť negatívny vplyv dopravy na životné prostredie, ako aj na život obyvateľov.

"Zároveň sa vytvoria podmienky pre bezbariérový prechod telesne postihnutých osôb," deklaruje samospráva. V rámci obnovy sa majú osadiť aj nové výzvové tlačidlá pre chodcov či kamerový dohľad križovatiek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2022
Mesto čoskoro spustí preferenciu MHD aj na sídlisku Sekčov
Po frekventovanej Levočskej ulici, na ktorej už fungujú prvé inteligentné križovatky, začína mesto Prešov s prípravami na zavedenie preferencie mestskej hromadnej dopravy (MHD) aj na dvoch dopravne najvyťaženejších uliciach na sídlisku Sekčov.
viac
21.02.2023
Druhá etapa modernizácie zastávok MHD sa začína v týchto dňoch
Po vlaňajších prípravných prácach sa od tohto týždňa bude pokračovať v rekonštrukcii vybraných autobusových zastávok košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Ide o druhú etapu projektu Modernizácia zastávok verejnej dopravy a informačných systémov.
viac
26.05.2023
Na sídlisku Sekčov zaviedli preferenciu MHD
Zlepšiť dopravu na sídlisku Sekčov v Prešove má preferencia vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Aktuálne bola zavedená na Arm. gen. Svobodu a Rusínskej ulici.
viac
03.08.2023
Výstavba električkovej trate v Petržalke prinesie ďalšie obmedzenia
Výstavba druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke, spojená s budovaním nových komunikácií a križovatiek, si najnovšie vyžiada dopravné obmedzenia na Jantárovej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %